Almanya ve İngiltere'den 'türünün ilk örneği' savunma ve göç anlaşması

Almanya ve İngiltere'den 'türünün ilk örneği' savunma ve göç anlaşması
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

İngiltere ve Almanya, saldırılarda karşılıklı yardımlaşma ve göçmen kaçakçılığını hedef alan tarihi bir savunma anlaşması imzaladı. Anlaşma aynı zamanda askeri ve ekonomik iş birliğini de güçlendiriyor.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile Almanya Şansölyesi Friedrich Merz, perşembe günü imzaladıkları bir anlaşmayla insan kaçakçılığı çetelerini hedef almayı, savunma ihracatını artırmayı ve İngiltere ile Almanya arasındaki ticari bağları güçlendirmeyi amaçladıklarını açıkladı.

Merz, Mayıs ayında göreve gelmesinin ardından İngiltere’ye yaptığı ilk resmi ziyarette, “Bu, Almanya–İngiltere ilişkileri için tarihi bir gün. İngiltere'nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından artık daha yakın çalışmamız gerekiyor. Böyle bir anlaşmayı imzalamak için geç bile kaldık,” dedi.

Starmer ise anlaşmayı “türünün ilk örneği” olarak nitelendirdi ve “Bu, daha yakın çalışmaya yönelik niyetimizin ve kararlılığımızın bir ifadesidir,” dedi.

“Kensington Anlaşması”, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana imzalanan ilk anlaşma olurken, Berlin’in İngiltere’ye yönelik göçmen kaçakçılığına yardım etmeyi suç sayma taahhüdünü de içeriyor.

Downing Street’ten yapılan açıklamada, yıl sonuna kadar çıkarılması beklenen yasal düzenlemeyle Alman makamlarının, kaçakçıların Manş Denizi geçişlerinde kullandığı küçük tekneleri saklamak için kullandığı depo ve tesislere yönelik soruşturma ve operasyonlarda daha geniş yetkilere sahip olacağı belirtildi.

Starmer, “Şansölye Merz’in, yasa değişiklikleri yaparak tehlikeli teknelerin tedarik zincirini bozma konusundaki taahhüdü son derece memnuniyet verici,” ifadelerini kullandı.

Anlaşmanın, İngiltere ile Almanya’nın geçen yıl imzaladığı ve iki ülkenin Ukrayna’ya en büyük destek veren Avrupa ülkeleri olarak Rusya’dan gelen tehditlere karşı daha yakın savunma iş birliği yapmayı taahhüt ettiği savunma paktının üzerine inşa edildiği vurgulandı.

Starmer, Avrupa ile daha fazla köprü kuruyor

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ülkesinin 2020’de Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından Avrupa’daki komşularıyla gerilen ilişkileri düzeltmek için yoğun çaba harcıyor.

Starmer, 27 üyeli AB’nin tek pazarına yeniden katılmayı reddetse de, yeni düzenlemeler yoluyla savunma alanında iş birliğini artırmayı ve ticaret engellerini azaltmayı hedefliyor.

Downing Street’te yapılan çalışma yemeğinde iki lider, Ukrayna’ya Avrupa desteğini güçlendirme yollarını da ele aldı.

Bu kapsamda, Ukrayna için drone üreten Alman savunma şirketi Stark’ın İngiltere’de bir fabrika açacağı duyuruldu.

Alman hükümeti tarafından yayımlanan belgede, iki ülkenin ortak askeri ve eğitim tatbikatları konusunda daha fazla işbirliğine gitmeyi ve siber tehditler ile bilgi savaşına karşı birlikte hareket etmeyi taahhüt ettiği belirtildi.

Liderler ayrıca, Boxer zırhlı araçları ve Typhoon jetlerinin ortak üretimini içeren bir ihracat kampanyası başlattı ve önümüzdeki on yılda yüksek hassasiyetli bir uzun menzilli füze geliştirme planlarını açıkladı.

Anlaşmanın diğer bölümleri, istihdamı ve yüksek kaliteli işlerin yaratılmasını teşvik ederek ekonomik iş birliğini derinleştirmeyi, yeni bir sınır ötesi demir yolu hattı planlarını ve belirli gruplar için vizesiz seyahat düzenlemelerini öngörüyor.

Söz konusu düzenlemelerden biriyle okul çocuklarının karşılıklı değişim programlarına daha kolay katılabileceğini belirten Merz, “Özellikle genç kuşağın iki ülkeyi de daha iyi tanıma fırsatı bulacak olmasından memnunum,” dedi.

Anlaşmanın imza töreninde Merz, bu anlaşmanın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana İngiltere ile Almanya arasındaki ilk anlaşma olduğunu öğrenince “şaşırdığını” söyledi.

Merz, “Sizi Avrupa Birliği’nde gördüğümüzde bunun yeterli olduğunu düşündük. Ama şimdi bunun yeterli olmadığını anlıyoruz, bu yüzden daha fazlasını yapmamız gerekiyor,” ifadelerini kullandı.

Merz için bu ziyaret, ülkesinde anayasa mahkemesi yargıçlarının atanması konusunda koalisyon ortakları Sosyal Demokratlarla yaşanan sert tartışmalara rağmen, uluslararası alanda liderlik sergileme fırsatı olarak değerlendiriliyor.

Bir yanıt yazın

Yanıt yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.