Almanya’daki perakendeciler 2024 yılı mal sayım ve kontrollerini tamamladıklarında, yaklaşık 4,95 milyar euro değerinde ürünün eksik olduğunu fark etti. Bu veri, ülkedeki EHI Perakende Enstitüsü’nün her yıl yaptığı araştırmaya dayanan yeni bir raporda yer aldı.
Toplam kayıp, geçen yıla göre yüzde 3 artarak yeni bir rekor kırsa da, neredeyse 5 milyar euronun tamamı hırsızlıktan kaynaklanmıyor. Rapora göre, kaybın yaklaşık 4,2 milyar euroluk kısmı doğrudan hırsızlıkla ilgili. Kalan miktar ise fiyat etiketleme hataları, yanlış kayıtlar ve değerleme yanlışları gibi işletmelerin kendi hatalarından kaynaklanıyor.
Araştırma, Almanya genelinde 17 binin üzerinde mağazaya sahip 98 şirketten gelen yanıtlarla hazırlandı.
Rapora göre organize suç dahil olmak üzere mağaza hırsızlıkları, sektöre geçen yıl yaklaşık 2,95 milyar euroya mal oldu. Bu rakam, 2023'teki 2,82 milyar euroya göre artış gösteriyor.
Kayıpların 890 milyon euroluk kısmı şirket çalışanları kaynaklıyken, 370 milyon euro tedarikçi ve hizmet sağlayıcıların gerçekleştirdiği hırsızlıklardan kaynaklandı.
EHI’nin raporuna göre, pandemi sonrası müşteri kaynaklı mağaza hırsızlıkları artış gösterdi. Ancak resmi polis kayıtları, 2024’te bildirilen vakalarda yüzde 5’lik bir düşüş yaşandığını gösteriyor.
Raporda şu ifadelere yer verildi: “Almanya’da gerçekleşen tüm hırsızlıkların yüzde 98’i fark edilmiyor. Bu nedenle kayıpların tespiti için envanter kontrollerine ihtiyaç duyuluyor.”
Organize suç, kontrolü ele geçiriyor
Profesyonel hırsızlık çeteleri, perakende sektöründe giderek daha büyük bir tehdit haline geliyor. Çalışmaya göre organize suç bağlantılı mağaza hırsızlıkları bir önceki yıla göre yüzde 5 arttı.
2024’te müşteriler tarafından yapılan tüm hırsızlıkların yaklaşık üçte biri, yani neredeyse 1 milyar euroluk kısmı organize suçlara ait.
“Pek çok perakendeci, organize hırsızlıkların giderek daha profesyonel hale geldiğinden ve artmaya devam edeceğinden emin,” denilen raporda şu detaylara da yer verildi:
“Mağazalara büyük gruplar halinde girip ürünleri acımasızca toplayan çetelerle güvenlik personeli ve çalışanlar baş edemiyor. Bu çetelerin büyük e-ticaret platformlarıyla bağlantısı, gelişimin kontrol edilememesi ve yeterli önlem alınmaması büyük sorun teşkil ediyor.”
Yoksulluk da etkili olabilir
Raporda, “Bir diğer zorluk ise, yaşam maliyetlerinin artması ve işsizliğin yükselmesi nedeniyle yaşanan ‘sıradan’ müşteri hırsızlıklarıdır,” deniliyor.
AB’nin en büyük ekonomisi olan Almanya, Ukrayna savaşı ve COVID-19 pandemisinin etkileriyle birlikte yüksek enerji fiyatları ve düşük verimlilik gibi sorunlarla boğuşuyor.
Ülkenin imalat sektörü, küresel ticaretteki belirsizlik, enerji maliyetleri ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle büyük baskı altında. 2022 sonundan bu yana, ekonomi her iki çeyrekten birinde daralmaya devam ediyor.
Konut masrafları da ciddi bir sorun haline geldi. Ülke istatistik kurumuna göre, nüfusun yüzde 12’si geçen yıl gelirinin yüzde 40’ından fazlasını konuta harcadı. Bu oran AB ortalamasında yüzde 8,2.
Halkın beşte biri yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında. Enflasyon yüzde 2 seviyelerine gerilemiş olsa da, işsizlik yüzde 6,2’ye çıkarak 2020 sonundan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. İşsizlik Ajansı’nın son verilerine göre, ülkede işsiz sayısı son on yılın en yüksek seviyesine yaklaşarak 3 milyona dayandı.
Yaklaşık 2 milyar euro değerinde ürün gıda marketlerinden çalındı. En çok hedef alınanlar ise küçük süpermarketler oldu. Bazı durumlarda, eczaneler ve yapı marketlerinde de ciddi kayıplar yaşandı.
Devlet bütçesi de etkileniyor
Perakendecilerin 4,2 milyar euroluk kaybı, dolaylı olarak federal bütçeye de zarar verdi. Rapora göre, bu hırsızlıklar nedeniyle yaklaşık 570 milyon euro değerinde vergi yaşandı. Hesaplama, çalınan ürünlerin dörtte üçünün yüzde 19 ve kalan kısmının yüzde 7 KDV oranına tabi olduğunu varsayıyor.
Güvenlik harcamaları artıyor
Perakende şirketleri, cirolarının ortalama yüzde 0,33’ünü güvenlik önlemlerine harcıyor. Bu önlemler arasında personel eğitimi, kamera sistemleri, dedektif kullanımı ve hırsızlığa karşı korumalı teşhir sistemleri yer alıyor. Bu harcamaların toplamı yaklaşık 3,1 milyar euroyu buldu. Böylece 2024’te hırsızlık ve önlem maliyetlerinin toplamı 7,3 milyar euroya çıktı.
Bu da ortalama alışverişlerde satış fiyatının %1,5’inin hırsızlık ve güvenlik maliyetine gittiği anlamına geliyor. Yani müşteriler de bu bedeli dolaylı yoldan ödemek zorunda kalıyor.
KAYNAK: Euronews.com