Adana, Adıyaman ve Antalya belediye başkanlarının gözaltına alınmasının ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 6 Temmuz'da Parti Meclisi'ni olağanüstü topladı.
Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin'in başkanlığında, il başkanları bugün genel merkezinde toplanırken, Özel daha sonra kapalı grup toplantısında milletvekilleriyle bir araya geldi.
Partinin bundan sonraki eylem planına ilişkin önerilerin, Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) değerlendirildikten sonra hayata geçirilmesi planlanıyor.
Genel merkezde 10 Temmuz'da da belediye başkanları toplantısı planlanıyor.
'Anayasal demokratik sınırlar içinde eylem'
Edinilen bilgiye göre PM toplantısında Özel tüm üyelere söz vererek, eylem planına ilişkin görüş ve önerilerini aldı.
Toplantıda ana gündem CHP'ye kayyum tartışmaları ve belediyelere yönelik operasyonlar ile PKK'nın silah bırakma sürecine ilişkin izlenecek tutum oldu.
PM toplantısında Özel'in mitingleri sürdürmesinin yanı sıra genel grev, bankalardaki mevduatların çekilerek iktidarın protesto edilmesi, tüm seçilmiş partililerin toplu eylem yapmasına kadar farklı öneriler geldi.
Ancak bazı PM üyeleri genel grev ve banka mevduatlarının çekilmesi gibi seçeneklerin toplumda tepki yaratacağına dikkat çekerek "Biz meşru ve haklı olduğumuzu düşünüyoruz. Bu konuda çözüme dönük adımlar atılması lazım. İnatlaşmayla veya topluma bedel ödetme sonucu doğuracak adımlar atılırsa yanımızda kimseyi bulamayız" itirazında bulundu.
CHP lideri Özel de "Anayasal ve demokratik sınırların dışına çıkmamalıyız" mesajı verdi.
'Toplumun yüzde 60'ı yolsuzluk olduğuna inanmıyor'
Toplantıda belediyeler ve partinin kurumsal kimliğine yönelik soruşturma ve açılan davalar CHP'yi etkisizleştirme girişimi olarak yorumlandı.
Soruşturmalardan iktidarı sorumlu tutan bazı PM üyeleri, "İktidar topuyla tüfeğiyle üzerimize geliyor. Mevcut parti yönetimimizi yok etmek istiyor. Mutlak butlan davası da bu işin bir parçası. CHP'yi ulusal güvenlik sorunuymuş gibi gösterip, etkisiz bir CHP yaratmak için yargı eliyle parti değişime zorluyorlar" görüşünü dile getirdi.
Toplantıda operasyonlarla ilgili kamuoyu anketlerini de paylaşan Özel, toplumun yüzde 60'ının operasyonları siyasi gördüğünü ve yolsuzluk iddialarına inanmadığını aktardı.
Özel'in bunun toplum kesimlerine iyi anlatılması için de meydanlarda olunması gerektiğine vurgu yaptığı belirtildi.
'Belediye meclis toplantıları meydanlarda yapılabilir'
Toplantıda bazı üyeler ise belediye meclis toplantılarının, kamuya açık meydan veya parklarda kent halkının da katılımıyla yapılmasını önerdi.
BBC Türkçe'ye konuşan bir PM üyesi bu önerinin hayata geçmesinin olasılık dahilinde bulunduğunu belirterek, "Tabii bütün bu öneriler MYK'da değerlendirildikten sonra şekillenecek. Ama belediye meclislerinin meydanlarda toplanması önerisi olumlu bulundu" dedi.
Bazı üyeler ise İstanbul ve farklı kentlerde, tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun isminin bazı park veya meydanlara verilmesini de önerdi.
Ancak bunun daha sonra değerlendirilecek bir seçenek olduğu belirtildi.
'Ara seçim gündemde yok'
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyondan sonra partinin iktidarı genel seçime zorlamak için 20 milletvekilini istifa ettirerek ara seçim formülü de tartışılmıştı.
PM toplantısında da bir üyenin ara seçim seçeneğini sorduğu, Özel'in ise "Şu anda gündemimizde değil" yanıtı verdiği öğrenildi.
BBC Türkçe'ye konuşan CHP kurmayları da ara seçimin "en son seçenek" olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
'DEM Parti, silah bırakma törenine davet etti'
PM toplantısında, iktidarın "Terörsüz Türkiye" olarak adlandırdığı, PKK'nın silah bırakma süreci değerlendirildi.
Toplantı öncesinde Özel, DEM Parti Eş Başkanı Tülay Hatimoğulları ile görüşmüştü.
Edinilen bilgiye göre Hatimoğulları, CHP'li belediyelere yönelik operasyon nedeniyle dayanışma duygularını ifade ederken, süreçle ilgili de bilgi verdi.
Kulislere yansıyan bilgilere göre Hatimoğulları, PKK'nın bu hafta içi düzenlenmesi planlanan Irak'taki ilk silah bırakma etkinliğine CHP'den de temsilci davet etti.
Özel'in ise konuyu parti kurullarında değerlendireceğini belirttiği öğrenildi.
Özel PM toplantısında da sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ortadoğu'da yeni bir süreç başladığını ve bu çerçevede PKK'nın silah bırakmasının son derece önemli olduğunu belirten Özel'in "Türkiye bunun dışında kalamaz, aksi taktirde üçüncü dünya ülkesi olur. Devletin ve milletin çıkarları ne gerektiriyorsa onu yapacağız" mesajı verdiği öğrenildi.
Toplantıda DEM Parti'nin iktidarla bir süreç yürütürken, CHP'li belediyelere yönelik operasyonlar karşısındaki tutumundan duyulan memnuniyet ifade edildi.
Yeni anayasa tartışmalarının da gündeme geldiği toplantıda yeni anayasanın ancak iktidarın mevcut anayasaya uyması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarına uyması, ve demokratikleşme adımlarını atması halinde konuşulacağı görüşü benimsendi.