DEM Parti: "Biz herhangi bir parti ile yürümüyoruz. Biz devletle bu yolu yürüyoruz."

DEM Parti:
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Halk TV'de Rota adlı programa katıldı. Hatimoğulları, Kürşad Oğuz ve İsmail Saymaz'ın sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "En azından biz bu yolu AKP, MHP ve DEM olarak üçlü yürümeye karar verdik" sözlerinin yeni ittifak olarak anılmasına yanıt verdi. Hatimoğulları, bunun mümkün olmadığını ifade etti.

Hatimoğulları şunları ifade etti:

"Hem sözcüleri Ömer Çelik'in hem de Cumhurbaşkanının kendi ifadelerinde 'İttifakın kast edilmediği' açıklamaları geldi. Biz sürecin başladığı ilk günden bu yana sadece iktidar ile görüşmedik. Muhalefet partileri ile de görüştük. Dolayısıyla başından beri barış sürecinin muhalefetsiz olmayacağını vurguladık. Kesinlikle böyle bir ittifak yok. Herhangi dar manada bir partinin çıkarı için olamaz. Biz Süleymaniye'de tarihi bir ana şahit olduk. Bunun konuşulmasını tercih ederdik. Belli ki bir kesim bu süreci istemiyor. Biz herhangi bir parti ile yürümüyoruz. Biz devletle bu yolu yürüyoruz."

Saymaz'ın yeni anayasa tartışmalarına DEM Parti'nin destek vermesine dair iddialarını Hatimoğulları'na sordu.

Hatimoğulları, "İktidar bir erken seçim sinyali vermedi. Ya erken seçim ya da Anayasa değişikliği gerekmekte. Barış süreci seçim süreci ile karıştırılmamalı. Bu barış sürecine zarar verir. Biz mümkün mertebe gündemimize dahi almak istemiyoruz" dedi.

"Biz kanacak ya da kandırılacak bir parti değiliz" diyen Hatimoğulları, "Anayasa şu an gündem değil. Ama bu anayasanın değişmesi için bir yol temizliğine ihtiyaç var. Mevcut Anayasa kullanılmıyor. Bunun ortadan kalkması lazım. Muhalefetin üstündeki baskının ve kayyum yasasının kaldırılması lazım" ifadelerini kullandı.

"OVADA SİYASET YAPMAK İSTİYORLAR"

Hatimoğulları, barış sürecinin devamında PKK üyelerinin temsili silah yakma töreni ardından Türkiye'ye dönmek istediklerini belirtti.

Hatimoğulları şu sözleri kullandı:

"Bizler de bugüne kadar silahı elinde tutmuş olanlar ovada siyaset yapmak istiyoruz dediler. Sivil hayata dahil olmak istiyorlar. Yeni bir sayfanın açılmasını istediklerini söylediler. Pratik bir başarı kazanılması için kararlı bir adım attıklarını söylediler. Kendilerini demokratik siyasete entegre edeceklerini ifade ettiler. Olması gereken bu zeminin sunulması. Sürecin kalıcılaşması için ova siyaseti yapmak istiyorlar. Komün tartışmalarına dahil olmak istiyorlar. Sonuçta geldikleri zaman tutuklanacaklarsa gelemezler. O yüzden doğal olarak somut adımların arasından PKK'de silah bırakan kadrolar için yasal düzenleme yapılmalı."

PKK, Abdullah Öcalan'ın İmralı Cezaevi'nden tahliye edilmesini de talep ediyor. Ancak Hatimoğulları Öcalan'ın talebinin 'aktif rol oynamak' olduğunu söyledi. Hatimoğulları, "Bunu biz DEM olarak da talep ettik. Silahlar yakıldı. Artık Öcalan'ın herkes ile görüşebileceği kanallarının açılması gerekiyor" dedi.

Bir yanıt yazın

Yanıt yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.