İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB)Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilip tutuklanmasına tepki göstermek için kendi diplomasını yırtan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Doruk Dörücü, yurt dışına çıkış yasağı verilerek adli kontrolle serbest bırakıldı.
Perşembe günü Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Albert Long Hall’de düzenlenen mezuniyet töreninde 'siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümü' öğrencisi olan Doruk Dörücü, İmamoğlu’nun üniversite diplomasının iptal edilmesine ve tutuklanmasına tepki gösterdi. Öğrenci ayrıca Boğaziçi Üniversitesi'nde seçilmiş rektör yerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın atadığı Mehmet Naci İnci'yi de hedef aldı. Öğrenciler tarafından 'kayyum rektör' olarak anılan İnci, uzun süredir akademisyenler tarafından da protesto ediliyor.
Dörücü sahneye çıktığı anda “Bu diploma hükümsüzdür. Fakülte kapatan, diplomaları iptal eden istibdat rejimini reddediyorum. Diplomamı kayyumdan değil, Boğaziçi’nin seçilmiş rektöründen alırım,” şeklinde konuşarak diplomasını yırttı.
Öğrenci Cuma sabahı şafak baskınıyla evinden gözaltına alınarak Vatan Emniyet’e götürüldü. Dörücü’ye 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' ve 'Türk milletini, cumhuriyeti, devletin kurum ve kuruluşlarını aşağılama' suçlamaları yöneltildiği bildirildi.
Adliyeye sevk edilen Dörücü daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Dörücü'nün gözaltına alınmasıyla ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut şunları söyledi: ''Şaşırdık mı? Cumhurbaşkanı adayımız Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptaline tepki gösterip kendi diplomasını yırtan Boğaziçi mezunu Doruk Dörücü, bu sabah şafak operasyonuyla gözaltına alındı. Bu ülkede diplomasını yırtanlar değil, gençlerin umutlarını ve geleceğini yırtanlardan hesap sorulmalı. Asıl hesap verecek olan onlar!''
Ne olmuştu?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İmamoğlu hakkında 'lisans diplomasının sahte olduğu' yönündeki ihbarlar ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda soruşturma başlatıldığını belirtmişti.
İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü'nden 1994 yılında mezun olan İmamoğlu'nun buraya Girne Amerikan Üniversitesi'nden yatay geçişle geldiği biliniyor. İmamoğlu daha sonra yüksek lisans eğitimini de tamamlamıştı. Bu diplomalar İBB'nin sosyal medya hesaplarından da yayınlandı.
İmamoğlu 5 Mart’ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifade verdi.
13 Mart'ta İmamoğlu, beş yıl önce gelen şikayet üzerine diplomasının yasal olduğunu bildiren İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Kamil Ahmet Köse’nin istifa ettirildiğini açıkladı.
İstanbul Üniversitesi yönetimi 18 Mart Salı günü, İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 28 kişinin diplomalarının 'yokluk' ve 'açık hata' gerekçeleriyle geri alınmak suretiyle iptaline karar verdi.
İmamoğlu, diplomasının iptal edilmesinden bir gün sonra gözaltına alınmış, 23 Mart'ta 'yolsuzluk' soruşturmasından tutuklanmıştı.
Tüm bu süreç, İBB Başkanı'na açılan soruşturmaların ardından ve CHP'nin cumhurbaşkanı adaylığı ön seçiminin öncesinde geldi. Bu soruşturmaların başlangıcında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, "Onlar da çok iyi biliyorlar ki daha turpların büyükleri heybede. Telaşlarının sebebi bu," demişti.
İBB Başkanı'nın tutuklu olduğu davayla ilgili hazırlanan iddianamede 'zincirleme şekilde sahtecilik' suçlaması yöneltilerek, 8 yıl 9 aya kadar hapis ve siyasi yasak istendi.
İddianamede, 'Ekrem İmamoğlu diplomayı hileli şekilde aldı ve sahtecilik suçuna iştirak etti,' denildi.