Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan PKK'nın fesih kararının "Terörsüz Türkiye çabasında yeni bir safha" olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs Çarşamba günü partisinin meclis grup toplantısındaki konuşmada "Terör örgütünün feshiyle belediyelere kayyum uygulaması istisna haline gelecek" dedi.
Cumhurbaşkanı "yerel yönetimler ve belediyeler meselesinin, tüm boyutlarıyla konuşulması, tartışılması ve yeni bir düzene kavuşturulmasının kaçınılmaz hale geldiğini" belirtti.
Erdoğan, "terörün sadece milletin canını yakmadığını, ekonomiye de darbe vurduğunu" söyledi.
Cumhurbaşkanı "Elbette asıl olan uygulamadır. Sözlerin tutulup tutulmadığının takibini, Milli İstihbarat Teşkilatımız titizlikle yapacaktır" dedi.
Erdoğan "Örgütün dışarıdaki kollarının da silah bırakma sürecine katılması hayati öneme sahip" dedi.
Erdoğan ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hayatını kaybeden İmralı heyeti üyesi Sırrı Sürreya Önder'e teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı "Sayın Özel'e ve diğer parti yöneticilerine yapıcı tutumları için takdirlerimizi iletiyorum" diye de ekledi.
Siyasiler açıklamayı nasıl yorumladı?
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan PKK'nın 12 Mayıs'ta yayımlanana açıklamasını "Tarihi ve önemli bir karar. Bu kararın alınmasının ardından atılması gereken pratik alanlar var, bunları yakından takip edeceğiz" dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Bugün kazanan barış ve kardeşliktir. Bugün kazanan siyaset ve demokrasidir" ifadelerini kullandı.
Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve "PKK'nın kurucu önderi" dediği Abdullah Öcalan ile DEM Parti ve temas ve görüşme trafiğini yürüten heyetlere teşekkür etti.
Bahçeli mesajında silahların bırakılması, militanların geleceği, PKK ile Suriye'deki YPG arasındaki ilişkiler gibi konuların yasal ve stratejik çerçevesinin nasıl belirleneceğinin ayrıca ele alınması gerektiğini söyledi.
AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala "Gelinen bu önemli aşamada, yapılacak çalışmalara ve sürecin yönetimine ilişkin mekanizmalar gerektiği biçimde işletilecektir" dedi.
Ala, 2013-2015'teki "çözüm süreci" sırasında içişleri bakanıydı.
CHP: Barışın yanındayız
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "CHP olarak tarihsel bir tutarlılık içerisinde, barışın yanındayız" dedi.
Özel, toplumsal barışın kalıcı hale gelmesi için demokrasi ve hukukun üstünlüğünün kurumsallaştırılması gerektiğini vurguladı.
Özel yazılı açıklamasında "Şehit ailelerinin, gazilerin ve tüm mağdurların rızasının alınacağı kapsamlı bir çözüm için sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini" ifade etti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu, sosyal medyada yayınladığı mesajda fesih kararına çok sevindiğini söyledi.
İmamoğlu, sürecin, "şeffaflığa, Meclis zemininin güçlendirilmesine, kapsayıcılığa, özgürlük ve demokrasi iklimine, uzun vadeli ve bölgesel bir perspektife ihtiyacı olduğunu" ekledi.
DEM Parti: Umarım süreci barışla taçlandırırız
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Umarım bu süreci barışla taçlandırırız" dedi.
İmralı heyeti üyesi ve DEM Parti milletvekili Pervin Buldan ise "Dikenli telleri aradan kaldırıp, barışı taçlandıracağımız yeni bir dönem başladı. Sırrı Süreyya görebilseydi keşke. Hayırlara vesile olsun" açıklaması yaptı.
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bu tarihi adımı Sırrı Bey'in [Süreyya Önder] hatırası doğrultusunda atılmış büyük bir adım olarak coşkuyla karşılıyoruz" dedi.
Demirtaş "Artık huzurun, refahın, demokrasinin, özgürlüklerin hayata geçmesi, Türkiye'nin her açıdan büyümesi için el birliğiyle, samimiyetle çalışma zamanıdır. Hepimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.
PKK'nın açıklamasına dünyadan tepkiler ne oldu?
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun mevkidaşı Hakan Fidan'la yaptığı telefon görüşmesinde PKK'nın kararını "bir dönüm noktası" diye tanımladığı belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Thomas Pigott da 13 Mayıs'taki günlük basın toplantısında "PKK'nın fesih kararından memnuniyet duyduklarını" söyledi.
Sözcü, "Terör örgütünün silah bırakması medeniyet adına bir zafer. ABD'nin umudu bu duyurunun bölgede istikrarı artırması" dedi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres açıklamayı memnuniyetle karşıladığını söyledi.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani "Kürdistan Bölgesi olarak her zaman olduğu gibi sorunların barışçıl yollarla çözülmesi yönündeki her türlü çabayı desteklemeye devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz" dedi.
Barzani PKK'nın kararının "siyasi olgunluk göstergesi olduğunu" ve "Türkiye'de ve tüm bölgede birlikte yaşamı ve istikrarı güçlendirecek gerçek bir diyalogun yolunu açtığını" ifade etti.
Açıklamanın yapıldığı 12 Mayıs günü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la görüşen Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani de "Bu adım, yalnızca Türkiye'nin iç güvenliği için değil, bölgemizin genel istikrarı açısından da önemli bir dönüm noktasını temsil etmektedir" dedi.
Şeybani, "Sınır ötesi tehditlerle mücadele etmek, silahlı grupların hareketlerini izlemek ve radikal unsurların ortak topraklarımıza sızmasını engellemek için işbirliğimizi yoğunlaştırıyoruz" sözlerini ekledi.
SDG ile yapılan anlaşmanın uygulanmasına büyük önem verdiklerini ve karşı tarafın da bu süreci ciddi bir şekilde uygulama konusunda kararlı olmasını ümit ettiğini belirtti.