Gazeteci Hikmet Çetinkaya yaşamını yitirdi

Gazeteci Hikmet Çetinkaya yaşamını yitirdi
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Gazeteci ve yazar Hikmet Çetinkaya, bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Cumhuriyet gazetesine yıllarını veren 83 yaşındaki Çetinkaya’nın vefatı bu sabah duyuruldu.

İzmir'de gazeteciliğe başlayan Çetinkaya, onlarca yıl boyunca Cumhuriyet gazetesinde çalıştı.

Politika Günlüğü adlı köşesinden okuyucularına seslenen Çetinkaya, bir dönem Cumhuriyet gazetesinin yayın koordinatörlüğü görevini üstlendi. Ayrıca vakıf yönetim kurulu üyeleri arasında yer aldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Çetinkaya'nın yaşamını yitirmesinin ardından bir taziye mesajı yayımladı.

Mesajda, “Gazetecilik mesleğine uzun yıllar başarıyla hizmet eden üyemiz gazeteci-yazar Hikmet Çetinkaya’yı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Meslektaşımızın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz” denildi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Uzun yıllar Cumhuriyet Gazetesi Ege Temsilciliği görevini sürdüren, cemiyetimiz üyesi Hikmet Çetinkaya çoklu organ yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmiştir.

Cenaze bilgileri belli olduğunda paylaşılacaktır.

Meslektaşımıza rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz."

HİKMET ÇETİNKAYA KİMDİR?

1942'de Balıkesir'in Edremit ilçesinde doğdu. Lise öğrenimini Manisa Erkek Lisesi'nde tamamladıktan sonra Cumhuriyet gazetesinde muhabirliğe başladı.1966-1980 yıllarında Türkiye'nin dört bir yanındaki kırsal kesimin insanları ile röportajlar yaptı. 1968, 1970 ve 1971 yıllarında İzmir Gazeteciler Cemiyeti Hasan Tahsin Ödülü'ne, 1975’te Türk Dil Kurumu Basın Ödülü'ne değer görüldü.

1980'li yıllar ve sonrasında Fetullah Gülen örgütlenmesini çok sayıda yazısında kaleme alan Çetinkaya, yıllar sonra terör örgütü elebaşısı ilan edilen Fetullah Gülen yapılanmasını Türkiye'de en erken tanımlayan gazeteci oldu. Ancak daha sonra yanıldığını Gülen ve elebaşısı olduğu yapının “hizmet hareketi” olduğunu söyledi. 31 Ekim 2015'de Cumhuriyet gazetesi yazarı Hikmet Çetinkaya; Zaman gazetesine verdiği röportajda, "40 yıldır izliyorum Gülen hareketi terör örgütü değildir" ifadelerini kullanmıştı..

İşte 31 Ekim 2015 tarihli Zaman gazetesinde "Türkiye o iftirayı reddetti" başlıklı haberde yer alan Çetinkaya'ya ait o sözlerin tamamı:

HİKMET ÇETİNKAYA (CUMHURİYET YAZARI): 40 YILDIR İZLİYORUM GÜLEN HAREKETİ TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİL

"1970’lerden beri Fethullah Gülen’i ve hareketini takip ediyorum, ne Fethullah Gülen’in terörist olduğuna ne de hareketinin terör örgütü olduğuna inanıyorum. Bir zamanlar, Zaman’da yazan Hüseyin Gülerce gibiler Fethullah Gülen’in eteğine yapışıyordu. Şimdi ise ona terörist diyorlar. Sayın Cumhurbaşkanı (Tayyip Erdoğan) 1994 seçimlerinden önce Altunizade’de ziyaret etmiştir. Gülen’i koruyup kollayanlar, toz kondurmayanlar şimdi onu terörist ilan etmeye çalışıyorlar. Kimse bunu bana inandıramaz. Bana Fethullah Gülen, 170 dava açmıştır. Ben hiçbir zaman yazılarımda Gülen Hareketi terör örgütü demedim, diyemem. Ben hukuku, demokrasiyi, insan haklarını savunuyorum."

Resim

Çetinkaya, 31 Ekim 2016 tarihinde Cumhuriyet gazetesinin yazar ve yöneticilerine yönelik bir soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı. Aynı gün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan açıklamaya göre soruşturma Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında “PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine müzahir olduklarına, yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna ve 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suçlarından” başlatıldı.

Savcılık ifadesinin ardından Çetinkaya yaş durumu ve sağlık sorunları gerekçe gösterilerek adlî kontrol şartıyla serbest bırakılma talebiyle İstanbul 9. Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildi. Hâkimlik savcılık talebi doğrultusunda, 5 Kasım günü Çetinkaya’nın adlî kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

İddianamede Çetinkaya hakkındaki terör suçlamasına dayanak olan belli başlı deliller ise şöyle sıralanmıştı: ByLock kullanıcısı ya da terör soruşturması geçiren toplam yedi kişiyle iletişim kaydının bulunması; resmi olarak “FETÖ/PDY silahlı terör örgütü” olarak nitelenen ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardında olmakla suçlanan Fethullah Gülen grubuna yakınlığıyla bilinen kapatılan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın bir kahvaltı organizasyonuna katılması ve vakfın eski başkanıyla “kol kola” fotoğraf çektirmesi; Gülen grubuna karşı eleştirel tavrının son zamanlarda değiştiğine dair tanık beyanları; 2013 yılından sonra yönetime gelen ve gazetenin yayın politikasında “radikal bir değişiklik” yapan diğer sanıklarla ortak hareket etmesi.

Vakıf Yönetim Kurulu üyeliği ile ilgili olarak ise Çetinkaya’ya “borca batık şirkete karşılıksız borç verilmesi” ve bir gayrimenkul satışı dolayısıyla şirketin zarara uğratılması suçlamaları yöneltilmişti. Bu suçlamalarla alakalı olarak Çetinkaya hakkında 2 yıldan 14 yıla kadar hapis istenmişti.

Çetinkaya, bir süre Cumhuriyet Gazetesi'nin Ege temsilciliğini yaptı. 1986’da düzenli köşe yazıları yazmaya başladı. 2000-2005 arasında Cumhuriyet Gazetesi Genel Koordinatörlüğü'nü üstlendi. Gazetenin 5. sayfasında Politika Günlüğü isimli köşede köşe yazılarını sürdüren Çetinkaya, 2014'te Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından 50 yıldan uzun süredir gazeteciliği sürdürenlere verilen Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'ne değer görüldü.

Bir yanıt yazın

Yanıt yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.