İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin görevden uzaklaştırılan başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında üniversite diplomasına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında iddianame hazırlandı.
Savcılık İmamoğlu hakkında "zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik" suçlamasıyla 2 yıl 6 aydan 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası ve siyasi yasak talep etti.
İstanbul Üniversitesi, 20 Mart'ta İmamoğlu'nun diplomasını iptal etmişti.
İmamoğlu diplomayı iptal etme kararı ile ilgili yetkinin sadece İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu'nda olduğunu savunmuş ve "Bu kararı alanların tarih ve adalet önünde hesap verecekleri günler yakındır. Adalete, hukuka ve demokrasiye susamış milletimizin yürüyüşü durdurulamayacak" demişti.
İstanbul Üniversitesi, kararıyla ilgili bütün bilgi ve belgeleri İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na (YÖK) göndereceğini açıklamıştı.
Üniversitenin açıklamasında İmamoğlu'nun ismi belirtilmemiş ancak YÖK kararlarına ve mevzuatın aradığı şartlara aykırı olarak 1990 yılında İşletme Fakültesi İngilizce programına usulsüz yatay geçiş yapan 28 kişinin diplomalarının "yokluk" ve "açık hata" gerekçeleriyle geri alınmak suretiyle iptal edildiği belirtilmişti.
Bu 28 kişi arasında İmamoğlu'nun da olduğu bildirilmişti.
İmamoğlu, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı.
Türkiye'de cumhurbaşkanı adayı olabilmek için yüksek öğrenim yapmış olması koşulu aranıyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 19 Mart 2025'te yolsuzluk ve terör suçlamalarıyla iki farklı soruşturmadan gözaltına alınan İmamoğlu, 23 Mart'ta "suç örgütü kurmak ve yönetmek, rüşvet almak, irtikap, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek ve ihaleye fesat karıştırmak suçlarından" tutuklanmıştı.
İmamoğlu suçlamaları reddediyor.
'Resmi belgede sahtecilik' iddiası
İddianamede, İmamoğlu'nun Kıbrıs'ta öğrenim gördüğü University College of Northern Cyprus'ın (UCNC) 1990 yılında YÖK tarafından tanınan bir üniversite olmadığı belirtildi.
O yıllarda Kıbrıs'ta faaliyet gösteren kurumlarından sadece Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin tanındığı, ancak "yatay geçiş kontenjanlarının usulsüz olarak arttırıldığı" iddia edildi.
İddianamede, İmamoğlu'nun "resmi belgede sahtecilik" suçunu "zincirleme şekilde" işlediği iddia edildi.
İmamoğlu'nun "hileli bir şekilde aldığı evrakı" yüksek lisans amacıyla İstanbul Üniversitesi'ne, askerlik hizmeti için Milli Savunma Bakanlığı'na ve Yüksek Seçim Kurulu'na sunduğu belirtildi.
İddianamede, yatay geçiş için gerekli evrakın "şeklen doğru ancak içerik bakımından sahte" olduğu ifade edildi.
İmamoğlu'nun yatay geçiş sürecinde İstanbul Üniversitesi'ne ibraz ettiği belgelerin, Doğu Akdeniz Üniversitesi'ne ait olmadığı ifade edildi:
"İstanbul Üniversitesi tarafından İmamoğlu'nun kaydının Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencisi olarak yapıldığı, gerçeğe aykırı resmi belgenin açık bir hile ile düzenlendiği, bu suretle hukuki öneme sahip beyanları gerçeğe aykırı bir biçimde yansıtarak şeklen doğru ancak içerik bakımından sahte bir belge meydana getirildiği, yani sahteciliğe uğramış belge hiç olmamış kabul edilmekle birlikte belgenin sahte biçimde doğduğu açık ve nettir."