İsrail diplomatik baskı yüzünden Gazze’ye sembolik miktarda yardım girişine izin vermeyi kabul ederken insani krizi örtbas etmeye çalışıyor. Yetersiz miktardaki yardım ve engeller yüzünden Filistinlililer açlıkla boğuşmaya devam ediyor.
İsrail’in aylardır kuşatma altında olan Gazze Şeridi’ne “diplomatik nedenlerle asgari miktarda yardım girişine izin vermesinin ardından Filistinliler hâlâ hayati önem taşıyan yardım malzemelerini beklemeyi sürdürüyor. İsrail ordusu ise saldırılarına hız kesmeden devam ediyor. Gazze Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, İsrail’in saldırılarında dün itibarıyla son 24 saatte aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 82 Filistinli hayatını kaybetti, 262 kişi de yaralandı. Ordunun 19 Ocak’ta varılan ateşkesi bozarak 18 Mart’tan bu yana düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 3 bin 509’a yükseldi. Peş peşe yayınlanan tahliye emirleri yüzünden binlerce sivil bölgede güvenli bir yer bulabilmek amacıyla yollara döküldü.
TESLİMATTA ZORLUK
Önceki gün bölgeye 93 kamyonla un, bebek maması, ilaç ve diğer tıbbi malzemenin taşındığı belirtilirken Birleşmiş Milletler (BM), geçişine izin verilen az miktardaki yardımı teslimat sırasında İsrail yetkililerinin zorluk çıkardığını bildirdi. Görgü tanıkları kamyonların Filistin tarafına erişim için askeri izin aldıkları, ancak yalnızca 5’inin bölgede dağıtılmak üzere harekete geçebildiğini anlattı. Yardımın tamamının girişinin, dağıtmak için İsrail destekli bir kuruluş olan ‘Gazze İnsani Yardım Vakfı’nın bu ayın sonunda faaliyete geçmesine kadar bekletilebileceği iddia edildi.
‘GÜLÜNÇ DERECEDE AZ’
BM Filistin ajansı UNRWA, Ürdün’ün başkenti Amman’da, Gazze’ye sadece üç saatlik sürüş mesafesinde bir depoda duran büyük miktarda yardımı gösteren bir video yayınlayarak “200 bin kişi için yiyecek, 1.6 milyon kişi için ilaç, battaniye, hijyen kitleri ve okul malzemeleri bekliyor” açıklamasında bulundu. Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) grubu, İsrail’in izin verdiği yardım miktarının 2.4 milyonluk nüfus için yeterli olmadığını belirterek, hamleyi “kuşatmanın bittiğine dair bir örtbas” olarak nitelendirdi. MSF’nin Han Yunus koordinatörü Pascale Coissard, “Aylarca süren sıkı bir kuşatmanın ardından İsrail yetkililerinin Gazze’ye gülünç derecede yetersiz miktarda yardım girmesine izin verme kararı, Gazze’deki insanların açlıktan ölmesiyle suçlanmaktan kaçınma niyetlerini gösteriyor. Ancak aslında onları zar zor hayatta tutuyorlar” diye konuştu.
STALİNGRAD BENZETMESİ
Uluslararası yardım kuruluşları daha önce Gazze nüfusunun sadece basit ihtiyaçları için bile günde 500 kamyon yardıma gerek olduğunu açıklamıştı. Gazze’de gönüllü çalışan bir İngiliz Doktor Tom Potokar, Sky News’a yaptığı açıklamada “Çok az şey giriyor, yiyecek girmiyor, dolayısıyla insanlar açlıktan ölüyor, çok az tıbbi malzeme geliyor ama bir diğer dikkat çekici şey de yıkımın muazzam boyutu. Yani Han Yunus, Stalingrad’a benziyor. Ne diyebilirsiniz ki, korkunç, bir mezbaha” diye konuştu.
‘DAHA İŞİMİZ BİTMEDİ’
Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dünkü basın toplantısında, İsrail’in ‘açık ve haklı’ bir hedefe sahip olduğunu belirterek, “Henüz işimiz bitmedi. Çok düzenli bir planımız var” dedi. Saldırıları “İsrail’in güvenliğini garanti altına alacak net şartlarla” sona erdirmeye hazır olduklarını öne süren Netanyahu, şartların İsrailli esirlerin serbest bırakılması, Hamas’ın silah bırakması, lider kadrosunun yurtdışına çıkartılması ve bölgedeki Filistinlilerin sürgün edilmesini öngören Trump planının uygulanması olduğunu belirtti.
BİLGİ NOTU: 2. Dünya Savaşı sırasında, Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında gerçekleşen en kanlı muharebelerden biri olan Stalingrad Muharebesi, 1942’nin yazından 1943’ün başına kadar sürdü. Stalingrad şehri büyük ölçüde yıkıma uğradı. Yoğun çatışmalar, açlık, hastalıklar ve bombardımanlar nedeniyle asker ve sivil 2 milyona yakın insan öldü.
MERCİMEK VE MAKARNAYI ÖĞÜTÜP EKMEK YAPIYORUZ
Gazze Şehri’nin bir bölgesinde yaşayan 53 yaşındaki ilistinli Umm Talal Al-Masri durumu “dayanılmaz” olarak nitelendirdi. AFP haber ajansına konuşan Al-Masri, “Kimse bize bir şey dağıtmıyor. Herkes yardım bekliyor ancak biz hiçbir şey almadık. Birkaç somun ekmek yapmak için mercimek ve makarna öğütüyoruz ve günde bir öğün yemek hazırlamayı bile zor başarıyoruz” ifadelerini kullandı. İngiliz BBC’ye konuşan 31 yaşındaki Adham al-Batrawi, insani krizi “Büyük bir yiyecek kıtlığı var. Bütün günümü un arayarak geçirdim ve bulamadım. Her geçen gün işler daha da zorlaşıyor” diyerek anlattı.
BAE’DEN YARDIM ANLAŞMASI
Bu arada Birleşik Arap Emirlikleri resmi ajansı WAM’ın haberine göre, BAE Başbakan Yardımcısı Abdullah bin Zayid Al Nahyan, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar ile telefonda görüştü. Görüşmede ilk etapta Gazze Şeridi’ndeki yaklaşık 15 bin sivilin gıda ihtiyacını karşılamak amacıyla acil insani yardım ulaştırılmaya başlanması konusunda anlaşmaya varıldı.