İsrail'in, Washington-Tahran nükleer müzakerelerinin başarısız olması durumunda İran'a saldırı planladığı bildiriliyor.
Kimliğinin paylaşılmaması şartıyla Axios'a konuşan İsrailli yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun planı devreye sokmak için müzakerelerin sonucunu beklediğini söylüyor:
Bibi nükleer müzakerelerin başarısız olmasını, Trump'ın da süreçten hayal kırıklığına uğramasını bekliyor. Böylelikle Trump'ın kendisine yeşil ışık yakacağını düşünüyor.
Kaynaklara göre İsrail istihbaratı, Washington-Tahran hattında müzakerelerin olumsuz sonuçlanacağını düşünüyor. İsrail ordusunun, görüşmeler sonuç vermezse hızlı hareket etmeyi planladığı aktarılıyor.
CNN'in ABD'li yetkililere dayandırdığı 20 Mayıs tarihli haberinde, "İsrail'in, İran'ın nükleer tesislerine saldırı düzenleme ihtimalinin büyük ölçüde arttığı" belirtilmişti. Ayrıca müzakerelerde Washington'ın, Tahran'a uranyum zenginleştirme olanağı tanıması halinde saldırı düzenlenmesi ihtimalinin daha da artacağı savunulmuştu.
İsrailli bir kaynak da ABD'nin İran'la ülkesinin kabul edemeyeceği "kötü bir anlaşma" yapması durumunda askeri harekata hazır olunduğunu söylemişti.
Axios'a konuşan kaynaklar, CNN'in haberindeki açıklamaları doğrulayarak İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) bir süredir saldırı hazırlığı yaptığını ve ABD'nin tüm süreçten haberdar olduğunu belirtiyor.
Yetkililer, muhtemel saldırının tek seferlik olmayacağını, en az bir hafta sürecek bir askeri harekat planlandığını ifade ediyor.
Diğer yandan ABD'li bir yetkili, Netanyahu'nun Trump'tan onay almadan harekete geçme ihtimalinin Washington'ı endişelendirdiğini söylüyor.
İsrail başbakanı, pazartesi günkü açıklamasında İran'ın uranyum zenginleştirmesini ve nükleer silah elde etmesini engelleyecek her türlü anlaşmaya saygı duyacağını söylemişti. Bu koşulların sağlanmaması durumundaysa "kendilerini savunma haklarını kullanacaklarını" belirtmişti.
Müzakereler olumlu ilerliyor
İran'la Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Birleşik Krallık ve Fransa'yla Almanya arasında Temmuz 2015'te yapılan anlaşma, Trump'ın 2018'de tek taraflı çekilmesiyle sonlanmıştı. Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) uluslararası yaptırımların kaldırılması karşılığında Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin denetim altına alınmasını içeriyordu.
İran ve ABD, tekrar bir nükleer anlaşma için son dönemde yoğun diplomasi trafiği yürütüyor. Taraflar önce 12 Nisan'da Umman'ın başkenti Muskat'ta, 19 Nisan'da İtalya'nın başkenti Roma'da, 26 Nisan'da da yine Muskat'ta görüşme yapmıştı. Son müzakere 11 Mayıs'ta Muskat'ta gerçekleştirilmişti. Taraflar, görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini bildirmişti. Müzakerelerin 5. turunun yarın Roma'da yapılması planlanıyor.
Independent Türkçe, Axios, Times of Israel
Derleyen: Yasin Sofuoğlu