İstanbul'da 1 Mayıs: Taksim'e çıkan tüm yollar kapatıldı, gözaltılar var

İstanbul'da 1 Mayıs: Taksim'e çıkan tüm yollar kapatıldı, gözaltılar var
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Bugün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü.

İşçilerin günlük çalışma süresinin düşürülmesi için verdiği mücadeleden doğan 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında bir asırdan fazladır emek ve işçi bayramı olarak kutlanıyor.

İşçi bayramında, çalışanlar sabah saatlerinden itibaren meydanlarda alanlarda toplanmaya başladı. İşçiler, bayramlarını kutlayıp haklarını ve taleplerini seslendirecek.

İstanbul'da kutlamaların merkezi bu yıl Kadıköy.

Taksim, Beşiktaş ve Şişli gibi merkezlerde ise güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarılmış durumda.

İstanbul'da 1 Mayıs önlemleri kapsamında saat sabah 05.30 itibariyle Taksim'e çıkan hemen tüm yollar kapatıldı.

Vezneciler, Haliç, Taksim Meydan, Şişhane, Osmanbey, Mecidiyeköy, Gayrettepe Zincirlikuyu metro istasyonları sefere kapatıldı.

Gelişmeleri Mecidiyeköy'den takip eden BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici, Taksim'e yürümek isteyen eylemcilerin sabah saatlerinden itibaren bölgede toplanmaya çalıştığını ancak polisin hızla müdahale ettiğini aktarıyor.

Gözaltına alınanlar var ancak sayısı henüz net değil.

İstanbul Valisi Davut Gül Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli ve Fatih ilçelerinde, toplantı ve gösteri yasağı kararı alındığını duyurdu.

Gül, bu kararın "güvenlik ve kamu düzeninin korunması amacıyla" alındığını savundu ve Kadıköy ve Kartal ilçelerindeki etkinliklere izin verildiğini ifade etti.

Vali Gül, Taksim'e çıkma çağrılarına uyulmaması uyarısında bulundu.

Öte yandan önceki yıllarda olduğu gibi sendika yöneticilerinin küçük bir grupla, 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri anmak için Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakmasına izin verildi.

Sabah saatlerinde çelenk bıraktıktan sonra bir konuşma yapan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Taksim yasağını kaldırma yönündeki kararını hatırlattı ve buna uyulmadığı için bugün "İstanbul'un abluka altına alındığını" söyledi:

"Dünyanın her yerinde işçiler 1 Mayıs'ı nerede kutlayacaklarına kendileri karar verir.

"Yıllardır Taksim Meydanı'nı özgürleştirmek için mücadele ediyoruz."

AFP haber ajansına konuşan DİSK Sözcüsü Turgut Delioğlu, Çarşamba akşamı 20 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Bazı üniversitelerin öğrenci temsilciliği hesaplarından Taksim'e yürüyüş çağrısı yapılıyor.

Bazı sosyalist partiler, sendikalar ve gençlik grupları da Taksim Meydanı'na yürüyüş çağrısında bulunuyor.

Taksim Meydanı siyasi ve tarihi açıdan neden önemli?

DİSK, çeşitli sendika konfederasyonları ve meslek örgütleri, Kadıköy'de miting düzenleyecek.

TÜRK-İŞ de Kartal Meydanı'nda olacak.

Kimler Taksim'e yürümek istiyor?

Bazı sosyalist partiler, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve gençlik grupları ise kutlamaların Taksim Meydanı'nda yapılmasını savunuyor.

Bu grupların oluşturdukları 1 Mayıs 2025 Taksim Tertip Komitesi'nin yaptığı açıklamada, "İktidarın tüm baskı ve zorbalıklarının karşısında isyanın mekanı olarak cisimleşen Taksim'de hakkımızı, emeğimizi, özgürlüğümüzü savunmaya gidiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Bu komitenin içinde Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Kızıl Parti, Halkevleri, Umut Sendikası (Umut-Sen), İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş), Öğrenci Dayanışması, İstanbul Pride gibi oluşumlar yer alıyor.

DEM Parti İstanbul Gençlik Meclisi de sosyal medya hesaplarında, 1 Mayıs'ta Taksim'de buluşacaklarını belirtti.

Bazı üniversite öğrenci grupları 25 Nisan'da DİSK'in İstanbul Beşiktaş'taki merkezi önünde eylem yaparak konfederasyonun Kadıköy mitingi kararını protesto etti.

Aralarında Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu'nun olduğu öğrenci oluşumları yaptıkları açıklamada 1 Mayıs'ta Taksim'e gideceklerini belirtti.

2013'ten bu yana kitlesel 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmeyen Taksim Meydanı'nda polis her yıl yoğun güvenlik önlemi alıyor ve meydana yürümek isteyen gruplara müdahale ediyor.

Af Örgütü'nden çağrı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 27 Nisan'da yaptığı açıklamada, "Son dakika değişiklik olmazsa DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ile Kadıköy'de olacağım" demişti.

Özel, "Eğer sendikalar 'Taksim' deseydi, biz de 'Taksim' derdik" şeklinde konuşmuştu.

Taksim'de son geniş katılımlı 1 Mayıs kutlaması 2013'te yapıldı.

Uluslararası Af Örgütü, hükümete gösteri yasağını kaldırma çağrısı yaptı.

Örgütün Avrupa sorumlusu Dinushika Dissanayake "Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarına yönelik kısıtlamalar tamamen sahte güvenlik ve kamu düzeni gerekçelerine dayanıyor" dedi.

BAKAN YERLİKAYA'DAN 1 MAYIS PAYLAŞIMI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bizim Milletimiz, ekmeği kutsal sayar, çalışmayı ibadet bilir.

Tarih boyunca, alın teriyle yoğrulan vatan toprağımız bugünlerine sabrın, emeğin ve fedakârlığın bir eseri olarak gelmiştir.

Ülkemizin gücüne güç katan tüm emekçilerin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü gönülden tebrik ediyorum.

2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında 79 ilimizde 127 Açık Hava Toplantısı müracaatında bulunulmuş; bu müracaatların hepsine Mülki İdare Amirliklerimizce izin verilmiştir."

Bir yanıt yazın

Yanıt yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.