Pakistan ve Hindistan, iki ülke arasında 7 Mayıs'tan beri devam eden karşılıklı saldırıların durdurulması konusunda anlaştıklarını açıkladı.
Haber ilk olarak ABD Başkanı Donald Trump tarafından duyuruldu.
Trump, sosyal medya platformu Truth Social'da paylaştığı mesajda, Hindistan ve Pakistan'ın "tam ve acil ateşkes konusunda anlaştıklarını" belirtti.
Trump, "ABD'nin arabuluculuğunda uzun bir gece süren görüşmelerin" ardından iki ülke arasında ateşkesin sağlandığını söyledi.
Hindistan Dışişleri Bakanı Vikram Misri, iki ülkenin yerel saatle 17:00'den (TSİ 14:30) itibaren "karada, havada ve denizde tüm askeri eylemleri durduracaklarını" belirtti.
Misri, tarafların pazartesi günü tekrar görüşeceğini aktardı.
Pakistan Başbakan Yardımcısı İshak Dar da ateşkes için anlaştıklarını doğruladı.
Dar, "Pakistan her zaman egemenliğinden ve toprak bütünlüğünden ödün vermeden bölgede barış ve güvenlik için çaba göstermiştir" dedi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hindistan ve Pakistan arasında varılan ateşkesin "mevcut düşmanlıkların sona erdirilmesi ve gerginliğin azaltılması yönünde olumlu bir adım" olduğunu söyledi.
İki ülke arasındaki gerilim, Hindistan hükümetinin 7 Mayıs Çarşamba sabahı Pakistan ve Pakistan idaresindeki Keşmir'de dokuz noktaya hava saldırısı düzenlediklerine dair açıklama ile yeniden tırmanmıştı.
Pakistan, Cumartesi günü erken saatlerde, daha önceki Hint saldırılarına misilleme olarak, Hindistan'ın kuzeyindeki bir füze deposu da dahil çeşitli hedeflerin vurulduğunu duyurdu.
Hindistan Udhampur, Pathankot, Adampur ve Bhuj böjlgleerindeki hava kuvvetleri üslerinde bulunan personel ve ekipmanda kısıtlı hasar olduğunu belirtti.
Pakistan paramiliter güçleri Muridke'de saldırılarda çöken bir binayı inceliyor.
Hint Ordusu Pencap eyaletinde de bazı üslere yüksek hızlı füzelerle saldırı yapıldığını ve karşılık verildiğini duyurdu.
Keşmir'in Cemmu bölgesindeki saldırılarda da beş sivilin öldüğü kaydedildi.
İslamabad yönetimi saldırıdan önce Hindistan'ın üç hava üssüne saldırı yaptığını ama Pakistan hava savunma sistemlerinin füzelerin çoğunu engellediğini kaydetti.
Hindistan Cuma günü de Pakistan'ı Türk yapımı SİHA'larla saldırılar düzenlemekle suçlamıştı.
İki ülke de sınırda topçu ateşi açıp, silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve füze saldırıları düzenlerken, dünyanın önde güçleri itidal çağrıları yapıyor.
Bağımsız kaynaklarca doğrulanamayan bilgilere göre 7 Mayıs'tan bu yana 50'den fazla kişi öldü.
Pakistan, beş Hint savaş uçağını düşürdüğünü iddia etti, Hindistan'dan bunu teyit eden bir açıklama gelmedi (7 Mayıs 2025)
Perşembe günü sabah saatlerinde de İslamabad yönetimi Hindistan'ın gönderdiği 25 insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü duyurmuştu.
Hindistan ise Pakistan'ın askeri hedeflere İHA ve füzelerle saldırı girişimlerinin "etkisiz hale getirildiğini" açıkladı.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de daha önce Hindistan'ın saldırılarının ardından İslamabad'ın "cevabını" verdiğini söylemişti.
Hindistan neden saldırı başlattı?
İki nükleer güç arasındaki gerilim 22 Nisan'dan beri tekrar artmıştı.
Hindistan, Pakistan'ı Keşmir'de 22 Nisan'da 26 turistin öldürüldüğü saldırıyı gerçekleştiren militanları desteklemekle suçluyordu.
Hindistan Dışişleri Bakanı Vikram Misri, 7 Mayıs Çarşamba sabahı düzenlediği basın toplantısında bu iddiaları tekrar gündeme getirdi.
Misri, Hindistan istihbaratının "Pakistan'da konuşlanan terör hücrelerini" izlediğini ve bundan sonra da Keşmir'de yeni saldırılar düzenlenebileceği sonucuna varıldığını söyledi.
Misri, saldırıların "yeni terör saldırılarını engelleme" amacı taşıdığını savundu.
İslamabad, 22 Nisan'da Pahalgam bölgesinde gerçekleşen saldırı ile bağlantıları olduğu iddialarını reddediyor.
Pakistan askerleri Muzaffarabad'da vurulan bir camideki yıkımı inceliyor
Pakistan Enformasyon Bakanı Ataullah Tarar, Hindistan'ın Keşmir'deki saldırıyı "bahane olarak" kullanmaya niyetlendiğini öne sürüyordu.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de 7 Mayıs'ta yaptığı açıklamada saldırıların herhangi bir provokasyon olmadan gerçekleştiğini savundu.
22 Nisan'daki saldırı bölgede son 20 yıldır sivilleri hedef alan en kanlı eylem oldu.
Hindistan ve Pakistan geçmişte savaştı mı?
Hindistan ve Pakistan 2016 ve 2019'da da karşı karşıya geldi.
2016 yılında Hindistan kontrolündeki Keşmir'in Uri bölgesinde 19 Hint askerinin öldürülmesinin ardından Hindistan, Kontrol Hattı boyunca "hedef odaklı" saldırılar başlattı.
2019'da 40 Hintli paramiliter personelin ölümüne yol açan Pulwama bombalaması sonrası Pakistan'daki Balakot kentine hava saldırısı düzenlendi. Bu, 1971'deki savaştan beri Pakistan içinde bu türden ilk eylemdi.
BBC'ye konuşan uzmanlar saldırıların "caydırıcılığı yeniden tesis etmeyi" amaçladığını söylüyor.
Profesör Raghavan, "Hindistan hükümeti 2019'da tesis edilen caydırıcılığın zayıfladığını ve yeniden tesis edilmesi gerektiğini düşünüyor" diyor.
Pakistan yönetimindeki Keşmir'in Muzaffarabad bölgesinde patlamalar, 7 Mayıs 2025.
Türkiye nasıl tepki gösterdi?
İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Pakistan Başbakanı Şerif ile 7 Mayıs'ta telefonda görüştüğünü duyurdu.
Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilimin konuşulduğu görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Pakistan ile dayanışmasını ifade etti.
Erdoğan, Türkiye'nin, Pakistan'ın bu süreçteki "soğukkanlı ve itidalli politikasını desteklediğini" belirtti.
Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin gerilimin tırmanmasını önlemek için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu, bu konuda diplomatik temasların sürdürüleceğini ifade etti.
Pakistan idaresindeki Keşmir'de bulunan Muzaffarabad'ı da bazı siviller terk etti
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, saldırının hemen ardından Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammad Ishaq Dar ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Görüşmede, Pakistan ve Hindistan arasındaki son gelişmeler ele alındı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan da 7 Mayıs'ta yapılan açıklamada "gelişmelerin endişeyle takip edildiği" kaydedildi.
Taraflara sağduyulu davranmaları çağrısı yapılan yazılı açıklamada, "Hindistan tarafından düzenlenen saldırı topyekun bir savaş riskini ortaya çıkarmıştır. Bu tür kışkırtıcı adımları ve siviller ile sivil altyapıyı hedef alan saldırıları kınıyoruz" denildi.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik de gelişmelere tepki gösterdi.
TRT Haber' göre Çelik şöyle konuştu: "Hindistan'ın yaptığı saldırı sorumsuzca, tansiyonu yükselten, kışkırtıcı bir saldırıdır ve bu bizim tarafımızdan tabii ki şiddetle kınanmaktadır."
YouTube paylaşımını geçinGoogle YouTube içeriğine izin veriyor musunuz?
Bu makalede Google YouTube içeriği bulunmaktadır. Çerez ve diğer teknolojileri kullanıyor olabilirler, bilgisayarınıza herhangi bir şey yüklenmeden önce sizin rızanızı alırız. İzin vermeden önce çerez politikasını okumak ve gizlilik politikasına göz atmak isteyebilirsiniz. Bu içeriğe ulaşmak için lütfen "kabul et ve devam et" seçeneğine tıklayın.
Kabul et ve devam etUyarı: BBC üçüncü taraf sitelerin içeriğinden sorumlu değildir. YouTube içerik reklam içerebilir
YouTube paylaşımının sonu
Dünyadan tepkiler ne oldu?
ABD Başkanı Donald Trump, gelişmelerle ilgili "Sadece çok çabuk sona ermesini umuyorum" dedi.
Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stéphane Dujarric "Hindistan'ın Kontrol Hattı ve uluslararası sınır boyunca düzenlediği askeri operasyonlardan endişe duyduğunu" açıkladı.
Tansiyonun düşürülmesi çağrısı yapan Dujarric, "Dünya, Hindistan ve Pakistan arasındaki askeri bir çatışmayı kaldıramaz" dedi.
Çin Dışişleri Bakanlığı, saldırıları "esef verici" olarak nitelendirdi. Gelişmelerden endişe duyduklarını söyleyen bakanlık sözcüsü, ülkeleri itidale davet etti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Hindistan ve Pakistan arasındaki "derinleşen askeri çatışmadan derin endişe duyduğunu" açıkladı.
Moskova, iki ülkeyi itidalli olmaya çağırdı.
Daha önce Hindistan ve Pakistan arasında arabuluculuk önerisinde bulunan İran'ın Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin 7 Mayıs'ta Hindistan'ı ziyaret etmesi planlanıyordu.
Arakçi'nin Delhi'de Dışişleri Bakanı S. Jaishankar ve Cumhurbaşkanı Droupadi Murmu ile bir araya gelmesi bekleniyor.
Arakçi hafta başında İslamabad'ı ziyaret etmişti.