PKK'nın silah bırakması için geri sayım: 'Teknolojik yöntemlerle imha edilecek'

PKK'nın silah bırakması için geri sayım: 'Teknolojik yöntemlerle imha edilecek'
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Ayşe Sayın / Ankara
BBC Türkçe
 

PKK'nın silahları fiilen bırakması için Ankara'da geri sayım başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, örgütün silah bırakma görüntülerinin kamuoyuyla paylaşılması için "en kısa süreyi" işaret ettiği belirtiliyor.

Ankara'da beklenti, Erdoğan'ın, DEM Parti İmralı heyetiyle görüşmesiyle eş zamanlı bir planlamayla, yani en geç önümüzdeki hafta içinde geleceği yönünde.

Örgütün ilk silah bırakma anının, gazetecilerin de katılacağı "törensel" bir nitelik taşıyacağı ve silahlar kayıt altına alındıktan sonra "teknolojik" yöntemlerle "imha edileceği" belirtiliyor.

İktidarın "Terörsüz Türkiye" olarak adlandırdığı süreçle ilgili en kritik somut adımlardan birisi örgütün silah bırakması olacak.

İktidar ve DEM Parti kaynaklarına göre silah bırakma görüntülerinin gelmesine "sayılı günler" kaldı.

PKK'nın silah bırakma takvimi: 'Önümüzdeki hafta olma olasılığı var gibi gözüküyor'

'En kısa sürede'

Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 Temmuz Salı günü, parti genel merkezinde, partili milletvekilleriyle yaptığı istişare ve değerlendirme toplantısında da silah bırakma sürecine ilişkin bilgi verdi.

AKP kaynaklarının verdiği bilgiye Erdoğan, sürecin planlandığı gibi devam ettiğini ve herhangi bir aksama olmadığını anlattı.

Erdoğan'ın, örgütün ilk silah bırakma görüntülerinin "en kısa sürede" geleceği mesajını verdiği öğrenildi.

Toplantı sonrası açıklama ypan Parti Sözcüsü Ömer Çelik de örgütün silah bırakmasına "sayılı günler kaldığını" açıkladı.

Erdoğan bu toplantıda ayrıca, örgütün silahlarının kayıt altına alındıktan sonra, imha edileceği bilgisini paylaştı.

Kaynakların verdiği bilgiye göre silahlar, seri numaralarıyla kayıt altına alındıktan sonra teknolojik yöntemler kullanılarak imha edilecek.

'Sabotaj peşinde olanlar var'

Erdoğan'ın, sürecin sabote edilmesine dönük bazı provokasyonlar olabileceği uyarısında da bulunduğu ve buna karşı önlemlerini aldıklarını ifade ettiği belirtildi.

Toplantıya katılan bir milletvekili, Erdoğan'ı süreçle ilgili son derece umutlu ve kararlı gördüğünü belirterek, "DEM Parti'nin tutumundan memnun ve güveni yüksekti. Ancak sürece dair bir provokasyon endişesi elbette var ve bu konuda son derece hassas" görüşünü dile getirdi.

Erdoğan, hafta başında yapılan kabine toplantısı sonrasındaki açıklamasında "Sadece ülkemiz içinde değil, örgüt içerisinde de kimi unsurların çabaları dinamitlemeyi amaçlayan çeşitli sabotajlar peşinde oldukları anlaşılıyor.

"Devletimiz bu tuzaklara düşmeyecek kadar tecrübeye sahiptir ama bu provokasyonlara rıza göstereceğimiz anlamına asla gelmez" açıklaması yapmıştı.

MHP lideri Devlet Bahçeli de 1 Temmuz Salı günkü grup toplantısında PKK'nın bir an önce silah bırakması çağrısı yaparken, provokasyonlara karşı dikkat edilmesi uyarısında bulunmuştu.

Hem devlet hem de örgüt içinde sürece karşı olan kesimler olabileceğine işaret eden AKP kurmayları, Erdoğan'ın bu kesimlere dönük uyarılarda bulunduğuna işaret ediyorlar.

Erdoğan-İmralı heyeti görüşmesi 9 Temmuz'da

Güvenlik görevlileri ile örgüt silah bırakmaya ilişkin altyapıyı hazırlarken, eş zamanlı olarak siyasi aktörler arasında da gelecek hafta yoğun bir temas trafiği olacak.

Bu çerçevede, DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar'dan oluşan İmralı heyeti, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek.

İmralı heyeti ayrıca MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve CHP lideri Özgür Özel ile de bir araya gelecek.

Erdoğan'ın milletvekilleri ile istişare toplantısında 9 Temmuz Çarşamba günü İmralı heyetini kabul edeceğini söylediği öğrenildi.

AKP kaynakları, silah bırakma görüntülerinin bu görüşme öncesinde gelebileceğine işaret etti.

Heyetin, Bahçeli ve Özel ile görüşme takvimi henüz netleşmedi. Ancak bazı DEM Partili kaynaklar, iki genel başkanın programının uygun olması halinde heyetin Özel ve Bahçeli'nin de görüşlerini alarak İmralı'ya gidebileceğini ifade ettiler.

İYİ Parti komisyona üye vermeyecek

PKK'nın silah bırakma görüntülerinin paylaşılmasının ardından, sürecin yasal alt yapısını oluşturma görevini üstlenecek olan Meclis Komisyonu'nun de resmen kurulması bekleniyor.

İktidar ve muhalefet partileri, komisyonun çalışma şekli ve üye yapısına ilişkin önerilerini TBMM Başkanlığı'na sunmaya devam ediyor.

Sürece başından beri karşı çıkan İYİ Parti ise komisyona üye vermeme kararı aldı.

Partisinin 2 Temmuz Çarşamba günkü grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Meclis'te komisyon kurulmasını eleştirerek, "TBMM milli bir kurumdur. Ve gayri milli bir projeye alet edilemez" dedi.

Örgütün silah bırakmasından sonra TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un başkanlığında komisyonun, Meclis tatile girmeden resmen kurularak çalışmaya başlaması bekleniyor.

Komisyonun ismi ne olacak?

Komisyonun isminin ne olacağı da tartışma konusu.

DEM Parti, komisyona, iktidarın süreçle ilgili kullandığı "Terörsüz Türkiye" adının verilmesine karşı.

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, "Terörsüz Türkiye" ismini kabul etmeyeceklerini belirterek, "Biz geçmişin kavramları ve sürekli kriminal bir aklın eseri olan yaklaşımları istemiyoruz. Bu gerçekten Türkiye'de bir barış ve demokrasi meselesini önceleyen bir komisyon olacaksa, adı da böyle bir şekilde biçimlenmeli. Ama herhangi bir dayatmamız yok" dedi.

DEM Parti'de barışı vurgulayan bir isim olması tercih ediliyor.

İktidar kulislerinde ise barışın ancak iki devlet arasında yapılabileceği belirtilerek, süreçle ilgili bu ifadenin sakınca yaratabileceği kaygısı dile getiriliyor.

Komisyonun isminin, Kurtulmuş'un başkanlığında bir toplantıda müzakere edilerek belirlenebileceği ifade ediliyor.

Bir yanıt yazın

Yanıt yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.