Rusya 15 yaşında gençlerle intihar dronu üretiyor

Rusya 15 yaşında gençlerle intihar dronu üretiyor
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Rusya’daki Yelabuga fabrikasında gençlerin çalıştığı tesiste, Putin’in Ukrayna şehirlerine yönelik gece saldırılarını güçlendirmek için her ay binlerce drone üretiliyor.

Rusya, Ukrayna şehirlerine yönelik gece saldırılarını yoğunlaştırma stratejisi kapsamında, genç işçilerin de çalıştığı fabrikalarda her ay binlerce uzun menzilli intihar dronu üretiyor.

Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı televizyon ağının yayınladığı videoya göre, Kazan kenti yakınlarındaki Yelabuga tesisinde, teknik okuldan gelen 15 yaşındaki öğrenciler dahil olmak üzere genç işçiler üretim hattında sıralar halinde Geran-2 (İran yapımı Şahid drone'larının Rus versiyonu) üretiminde çalışıyor.

Videoda, “Nereye baksanız çalışan gençler görüyorsunuz,” deniliyor. Kamera, dron parçalarını birleştiren ve bilgisayarlar başında çalışan onlarca genci gösteriyor. Fabrikanın duvarında ise “Kuruçatov, Korolyov ve Stalin DNA’nızda yaşıyor” yazılı bir pankart görülüyor. Burada bahsedilen Korolyov'un aslen Ukraynalı olduğu da ironik bir not olarak belirtiliyor.

İran yapımı Şahid drone'ları ve Rus versiyonu Geran-2'ler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna şehirlerini ve sivil hedefleri sürekli vurarak halkı yıldırmaya yönelik stratejisinde temel araçlardan biri haline geldi.

Videoya göre Putin, Yelabuga tesisini ziyaretinde bu üretim modelinin ülke genelinde yaygınlaştırılmasını önerdi. Böylece İran’a olan bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.

Avrupa savunma yetkilileri, üretim kapasitesinin artmasıyla Rusya'nın her gece binlerce ucuz Şahid drone'u Ukrayna'ya saldırmak için kullanabileceğini düşünüyor. Siyah boyalı Rus versiyonları, gece baskınlarına odaklanıldığının da bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Tahminlere göre, Rusya şu anda aylık 5 binden fazla uzun menzilli dron üretiyor. Sadece 2025’in ilk yarısında Yelabuga tesisinde 18 bin drone üretileceği belirtiliyor.

Rusya, Ukrayna'ya her gece ortalama 500'den fazla insansız hava aracı ve füze fırlatıyor. Uzmanlar, bu sayının günlük bin dron ve füzeye çıkabileceği görüşünde.

9 Temmuz’da Rusya şimdiye kadarki en büyük saldırıyı gerçekleştirerek Ukrayna’ya 741 dron ve füze fırlattı.

Şahid tipi dronlar nispeten ucuz: her biri yaklaşık 30 ila 45 euroya mal oluyor. Buna karşılık Ukrayna’nın Batı’dan sağlanan hava savunma sistemleri oldukça maliyetli. Örneğin bir Patriot füzesinin maliyeti yaklaşık 5,5 milyon dolar.

Alman Ordusu’ndan Tümgeneral Christian Freuding, geçen hafta yaptığı açıklamada, Rusya'nın gece saatlerinde 2 bin drone fırlatabilecek kapasiteye ulaşmaya çalıştığını ve bunun savunma sistemleri için ciddi bir tehdit oluşturacağını belirterek, Ukrayna ve müttefiklerinin daha maliyet-etkin hava savunması yöntemleri geliştirmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Yelabuga tesisi, 2023 yılında Kazan yakınlarındaki Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi’nde kuruldu. Tesis, Hazar Denizi’ne açılan Volga Nehri bağlantılı Kama Nehri kıyısında bulunuyor. Bu da İran ile doğrudan ticaret hattı sağlıyor.

Geran-2 drone'ları yaklaşık 3,5 metre uzunluğunda, 200 kilogram ağırlığında ve 50 kilogramlık bir savaş başlığı taşıyabiliyor. Bin 800 kilometre menzile sahip olan dronlar saatte 300 kilometre hızla ilerleyebiliyor.

KAYNAK: Euronews

Bir yanıt yazın

Yanıt yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.