Rusya'da internette ‘aşırıcı’ olarak değerlendirilen içerik aramak suç sayılacak

Rusya'da internette ‘aşırıcı’ olarak değerlendirilen içerik aramak suç sayılacak
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Bu değişiklikler, Moskova'nın 2022 yılının başlarında Ukrayna'yı işgalinden bu yana sosyal medya platformlarına ve yabancı teknoloji şirketlerine karşı alınan önlemlerin ardından Rusya'nın en son internet kısıtlamasını temsil ediyor.

22 Temmuz'da Rusya Devlet Duması (parlamentosu) milletvekilleri, 1 Eylül'den itibaren VPN kullanımı da dahil olmak üzere kasıtlı olarak "internette aşırılık yanlısı materyallerin aranması" ve VPN hizmetlerinin reklamının yapılmasına yönelik para cezalarının getirilmesini öngören mevzuat değişikliklerini üçüncü ve son okumada değerlendirecek.

Mevzuatta yapılan değişiklikler onaylanırsa, Rusya'da erişimi kısıtlanan bilgi kaynaklarına erişim sağlama yasağına uymadıkları için VPN hizmetleri sahiplerine de para cezası getirilecek.

Değişiklik metninde aşırılık yanlısı materyallerin de Rusya Adalet Bakanlığı'nın yayınladığı federal kayıtlarda yer alan materyalleri kapsadığı belirtiliyor. Şu anda bu kayıtlarda 5 bin 473 giriş bulunuyor.

Bir Duma milletvekili, bunun Rusya Federasyonu'nda içeriğin dağıtımı için değil, kullanımı için para cezalarının uygulanacağı "ilk emsal" olduğunu belirtti.

Yasa tasarısına göre, internette bilerek aşırılık yanlısı materyal aramanın cezası 3 bin ila 5 bin ruble (yaklaşık 1650 TL - 2 bin 600 TL), VPN hizmetlerinin reklamlarını dağıtmanın cezası ise 50.000 (yaklaşık 25 bin TL) ila yarım milyon ruble (258 bin TL) arasında olacak.

Salı günü, söz konusu değişikliklere karşı Rusya Devlet Duması önünde "Sansürsüz bir Rusya için" sloganıyla bir eylem düzenlendi. Aralarında iki medya kuruluşundan gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kişi polis tarafından gözaltına alındı.

Bu sırada sosyal medya kullanıcıları, yeni yasaya karşı kendilerini nasıl koruyabileceklerine dair tavsiyeler paylaşmaya başladı.

Bunlar arasında Yandex gibi Rus arama motorlarından uzak durmak, güvenilir VPN sağlayıcıları kullanmak ve mobil cihazlardaki parmak izi ya da yüz tanıma gibi biyometrik kimlik özelliklerini devre dışı bırakmak yer alıyor.

Duma’daki oylamanın ardından yasa, imzalanmak üzere önce Federasyon Konseyi’ne, ardından da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e gönderilecek.

Putin daha önce hükümete, “dost olmayan ülkelerden” gelen yazılımlara ek kısıtlamalar getirilmesini önermesi talimatını vermişti.

Yaygın olarak kullanılan mesajlaşma servisi WhatsApp, getirilecek genişletilmiş önlemler kapsamında yasaklanabilir.

Bu değişiklikler, Rusya’nın internet üzerindeki en son kısıtlamalarını temsil ediyor.

Moskova’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı işgalinden bu yana sosyal medya platformları ve yabancı teknoloji şirketlerine karşı çeşitli önlemler alınmıştı.

Bir yanıt yazın

Yanıt yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.