Yeni Suriye yönetimi, Batılı firmaların yatırımlarıyla "Marshall yardımı" tarzı bir yeniden yapılanma gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın, ABD'li petrol ve doğalgaz şirketlerinin ülkede iş yapmasına izin vermeyi planladığı yazılıyor.
Analizde, Şara’nın ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmek istediği, Amerikalı ve diğer Batılı şirketleri ülkeye davet ederek “Marshall Planı tarzı yeniden yapılanma vizyonunu” hayata geçirmeyi hedeflediği yazılıyor.
Louisiana merkezli doğalgaz şirketi Argent LNG'nin CEO'su Jonathan Bass’ın, Suriye’deki enerji kaynaklarının geliştirilmesine dair planlarını geçen hafta Şara’ya sunduğu aktarılıyor.
2 Mayıs’ta Şam’da gerçekleştirilen görüşmede Şara’nın, ABD’nin yaptırımları hafifletmesi durumunda Trump yanlısı Bass’ın sunduğu plana sıcak baktığı belirtiliyor. Ayrıca Şara’nın Bass aracılığıyla Beyaz Saray’a Trump’la görüşme isteğini ilettiği ifade ediliyor.
Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan adının paylaşılmasını istemeyen üst düzey bir yetkili şunları söylüyor:
Yeni özgür Suriye, ABD’yle enerji ve diğer ekonomik bağlar da dahil karşılıklı çıkar ve ortaklık temelinde güçlü bir stratejik ilişki kurmayı hedefliyor. Şam, Suriye'nin yeni döneminde Washington için önemli ve etkili bir müttefik olmayı umuyor.
WSJ’ye konuşan Bass, Trump yönetiminin Şam’la ilişkileri normalleştirmesi gerektiğini belirterek ekliyor:
IŞİD'i kalıcı bir yenilgiye uğratmanın yanı sıra Rusları, İranlıları ve Çinlileri ülkeden sonsuza kadar kovma fırsatımız var.
Diğer yandan Bass’ın girişimlerinin Trump yönetiminin ikna edip edemeyeceği henüz belli değil. Eskiden Ebu Muhammed Colani takma adını kullanan Heyetu Tahriru'ş Şam (HTŞ) lideri Ahmed Şara hâlâ ABD’nin terör listesinde yer alıyor. Trump’ın selefi Joe Biden, FBI’ın Şara’nın başına koyduğu 10 milyon dolarlık para ödülünü aralıkta kaldırmıştı.
Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü James Hewitt, ABD'nin Şam’a yönelik tutumunu Şara yönetiminin faaliyetlerinin belirleyeceğini söylüyor.
Trump yönetiminin, Şam’a martta gönderdiği mektupta, aşırılık yanlısı grupların bastırılması, Filistinli militanların ülkeden çıkarılması, kimyasal silah ve zenginleştirilmiş uranyum stokunun güvence altına alınması ve radikal örgütlere karşı resmi açıklama yayımlanması gibi talepler listelenmişti. Washington, taleplerin karşılanması halinde yaptırımların hafifletilmesinin değerlendirileceğini söylemişti.
Şara yönetimi de Filistinli grupların faaliyetlerini izlemek için bir komite kurulduğunu ve devlet kontrolü dışındaki silahlı örgütlere izin verilmeyeceğini bildirmişti. Ayrıca Filistinli İslami Cihad örgütünün iki üyesi, Şam yönetimine bağlı güvenlik güçleri tarafından geçen ay gözaltına alınmıştı.
Bunlara ek olarak ABD, geçen yılın sonlarında, bölgedeki IŞİD tehdidi ve ABD üslerine yapılan İran destekli milislerin saldırılarını gerekçe göstererek Suriye’deki birlik sayısını 2 bine çıkarmıştı. Ancak Pentagon Sözcüsü Sean Parnell, asker sayısının 1000’in altına düşürüleceğini duyurmuştu.
KAYNAKLAR: Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA