Suriye, İsrail'le 1974'te imzalanan "tampon bölge" anlaşmasının yeniden uygulanmasını istiyor.
Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, ABD'li mevkidaşı Marco Rubio'yla telefon görüşmesinin ardından cuma günü yaptığı açıklamada, anlaşmanın tekrar uygulanması için Washington'la çalışmaya hazır olduklarını söyledi.
Rubio da açıklamasında, Şeybani'yle "terörle mücadele, İran, İsrail-Suriye ilişkileri ve Esad rejiminin kimyasal silah programının kalıntılarının yok edilmesi" gibi konuları ele aldıklarını bildirdi.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack, perşembe günü New York Times'ta yayımlanan röportajında, Suriye'yle İsrail arasında normalleşme anlaşması için Washington'ın devreye girdiğini belirtmişti.
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar da pazartesi günkü açıklamasında Suriye ve Lübnan'la ilişkileri normalleştirmek istediklerini söylemişti. Ancak bakan, Golan Tepeleri'nin gelecekteki herhangi bir anlaşma kapsamında "İsrail devletinin parçası olarak kalacağını" savunmuştu.
Suriye devlet medyasında çarşamba yayımlanan haberlerdeyse "İsrail'le normalleşme anlaşması imzalanması için henüz erken olduğu" ifade edilmişti.
İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor. 1974'te İsrail'le Suriye arasında imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'yla tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.
Ancak Beşar Esad rejiminin düşmesinin ardından İsrail ordusu, 8 Aralık'ta tampon bölgeye girmişti. Washington ve Tel Aviv, güvenlik endişelerini gerekçe göstermiş ve hamlenin geçici olduğunu iddia etmişti fakat İsrail birlikleri hâlâ işgali sürdürüyor.
Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıdığını ilan eden deklarasyonu 2019'da imzalamıştı. Böylelikle ABD, İsrail'in işgalini tanıyan tek ülke olmuştu.
KAYNAKLAR: Independent Türkçe, Times of Israel, AA