Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bugün 105. yılını kutluyor.
Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara'da açılan ilk 'Büyük Millet Meclisi', Türkiye'nin Milli Mücadele tarihinde bir dönüm noktası niteliğinde.
Her ilin, o ilden seçilen beş vekille temsil edildiği meclis açıldığında ülkenin koşulları nasıldı? Kurulmasına neden ihtiyaç duyulmuştu?
105 yıl sonra baktığımızda 1920 Meclisi neden önemli? Bugüne kıyasla ne gibi farklı özelliklere sahip? Meclis'in yetkileri o günden bugüne zaman içinde nasıl değişti?
'Birinci Mecliste Muhalefet' ve 'İlk Meclisin Vekilleri' kitaplarının yazarı siyaset bilimci Prof. Dr. Ahmet Demirel, TBMM'nin kuruluşunun 100. yılında BBC Türkçe'nin konuya dair sorularını cevaplamıştı.
Demirel, "Daha cumhuriyet kurulmadan önce böylesine çok değerli bir mirasımız vardı. İktidar muhalefet ilişkileri ve kürsü dokunulmazlığı, görüşme serbestliği, demokratik tartışma adabı ve ortamı açısından gerçekten eşsiz bir mirastır bu. Bu mirasa sahip çıkmamız yerinde olacaktır" diyor.
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ÖNEMİ
23 Nisan 1920'de TBMM açıldı ve ertesi yıl 23 Nisan 1921 yılı da bayram olarak kutlanmaya başlandı.
Mustafa Kemal Atatürk, ''Milli Bayram'' olarak kutlananan 23 Nisan'ı 1929 yılında çocuklara armağan etti.
27 Mayıs 1935 yılında çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile beraber 23 Nisan artık ''Ulusal Egemenlik Bayramı'' şeklinde kutlanmaya başladı.
1983 yılında kanunda yapılan değişiklikle bayramın adı ''Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'' halini aldı.
23 Nisan ilk kez 1976 yılında 6 ülkenin katılımıyla uluslararası boyut kazandı.