Tekirdağ Şarköy ve Çanakkale Ayvacık yangınlarında son durum ne?

Tekirdağ Şarköy ve Çanakkale Ayvacık yangınlarında son durum ne?
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var ve Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Onur Bozkurter ile birlikte, Şarköy’deki orman yangınının 20'nci saatinde yaptığı açıklamada, yangının büyüklüğüne ve müdahaledeki eksikliklere dikkati çekerek "acil hava desteği" çağrısında bulundu.

“3-5 hava aracıyla bu yangınla baş edemeyiz”

Yüceer, yangının ilk anlarından itibaren yapılan planlamalara rağmen hava aracı desteğinde ciddi eksiklik yaşandığını ifade etti.

"Dün yapılan toplantı ve açıklamalarda araç, helikopter ve uçak desteği geleceği ifade edilmişti. Ancak Orman Müdürlüğü’nden aldığımız bilgiye göre, maalesef şu an yeterli sayıda hava aracı elimizde yok" diyen Yüceer, sahada gözlemledikleri tabloyu şu sözlerle paylaştı:

Bizim gözlemlediğimiz kadarıyla, diğer bölgelerde de olabilir belki ama sadece 3 ila 5 civarında uçak ve helikopterle müdahale ediliyor. Araçlarımız, gördüğünüz gibi sahada. Aletlerimiz, itfaiye araçlarımız burada. Ama yeterli olmuyor. Havadan müdahale şart. Rüzgar bir yandan şiddetli bir şekilde esmeye devam ediyor.

"Ekiplerimiz 20 saattir sahada, çok yorgunlar"

Yangının kontrol altına alınamadığını belirten Yüceer, müdahale sürecindeki yoğunluğa ve personelin fiziksel sınırına da dikkati çekti. “Yangın şu an hala ilerliyor. Acil müdahale gerekiyor. Acil olarak havadan müdahale gerekiyor" diyen Yüceer, havadan müdahalenin artırılmaması halinde riskin büyüyeceği uyarısında bulundu.

Bu noktada devletin tüm birimlerine seslenen Yüceer, "Yangın söndürme uçakları ve helikopterlerinin sayısının mutlaka artırılması gerekiyor. Tüm personelimiz burada. Müdahale ekiplerimiz yaklaşık 20 saattir aralıksız çalışıyor. Gerçekten hepsi çok yorgun, çok bitkin durumdalar" sözleriyle sahadaki durumu özetledi.

"Bir helikopter yetmez, eş zamanlı müdahale şart"

Açıklamasının devamında, havadan yapılan müdahalenin yetersizliğine örnek veren Yüceer, “Sadece bir helikopter geliyor, suyu bırakıyor ve gidiyor. Ama o sırada yangın başka bir noktadan yeniden yayılıyor" diyerek yangının yayılma hızına karşı eş zamanlı ve yoğun hava desteği gerektiğini vurguladı.

"Aksi takdirde, ormanlarımız, ciğerlerimiz yanmaya devam edecek" uyarısında bulunan Yüceer, yangının söndürülmesi için devletin tüm kaynaklarını seferber etmesi gerektiğini söyledi.



"Risk büyüyor, rüzgârın yön değiştirmesi büyük tehlike"

Yüceer, yangının yalnızca ormanlık alanları değil, çevredeki köyleri, vatandaşları ve sahada görev yapan ekipleri de tehdit ettiğini vurguladı. "Tehlike hala sürüyor. Elbette köylerimiz de tehdit altında ama aynı zamanda burada görev yapan insanlar, araçlar, itfaiye çalışanları ve diğer birimlerdeki arkadaşlarımız da risk altındalar" diyen Yüceer, meteorolojik koşulların yangını büyütme ihtimaline ilişkin olarak, "Rüzgarın öğleden sonra yön değiştirme ihtimali var. Allah korusun, bu durum daha büyük risklere ve daha büyük felaketlere yol açabilir" ifadesini kullandı.

Tüm bu tablo karşısında hem vatandaşlara hem yetkililere seslenen Yüceer, "Bu noktada herkesin duyarlılığına, hassasiyetine ve yardımına ihtiyacımız var. Dualarınızı da eksik etmeyin. Tekrar hepimize geçmiş olsun diyorum. Allah bir daha böyle bir felaket yaşatmasın. Ama şu anda gerçekten herkesin yardımına ihtiyacımız var. O yardımı talep ediyoruz" diye konuştu.

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde çıkan yangına müdahale devam ederken Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde orman dışı alanda başlayan yangının kontrol altına alındığı bildirildi.

Orman Genel Müdürlüğü'den 16 Temmuz'da yapılan bilgilendirmede, Şarköy'de devam eden yangını kontrol altına almak için "havadan ve karadan mücadelemiz devam ediyor" denildi.

Çanakkale Valiliği'nden yapılan sosyal medya paylaşımında, orman yangınları nedeniyle tedbir amacıyla tahliye edilenlerin geri döndükleri belirtildi.

Daha önce yapılan açıklamada "şiddetli rüzgârla da mücadele edildiği" ifade edilmişti.

Paylaşılan görüntülerde orman işçilerinin şiddetli rüzgar altında çalıştığı görülüyordu.

Şarköy yangını için Orman Genel Müdürlüğü'nden yapılan paylaşımda 15 uçak, 19 helikopter, 76 arazöz, 4 iş makinesi ve 509 personel ile yangına m üdahalenin sürdüğü belirtildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan gece yarısı yapılan bilgilendirmede, sıcaklık ve rüzgarın etkisiyle alevlerin yayıldığı kaydedilmişti.

Alevlerin tehdit ettiği Şenköy, Kocaali ve Kızılcaterzi mahallelerinde tahliyeler olduğu açıklandı.

Yangının yerleşim yerlerini tehdit eden istikamette hızının düşürüldüğü ifade edildi.

Karanlık nedeniyle havadan yapılan söndürme çalışmaları sabah yeniden başladı.

Orman Genel Müdürlüğü çalışmaları sık sık X hesabından güncelleyerek aktarıyor.

Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, çevre il ve ilçelerden yardım istediklerini söyledi.

Vali Soytürk kırsal alanlardaki mahallelerin korunması için Edirne dahil TOMA araçları istediklerini de söyledi.

Vali yangının Çanakkale sınırına doğru yayıldığını da kaydetti:

"Çanakkale Valiliği de yangına müdahale ediyor, ekiplerini orada tutuyor. Ayrıca bildiğimiz kadarıyla Ayvacık'ta da büyük bir yangın var. Çanakkale Valiliği de her iki yangına müdahale ediyor"

Çanakkale Valisi Ömer Toraman da Şarköy yangınının Gelibolu ilçesine kadar ulaştığını doğruladı.

Yangınlarda hasar tespitleri açıklandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İzmir'de çıkan yangınlarla ilgili 6 Temmuz'da yaptığı açıklamada İzmir genelinde hasar tespitlerin yapıldığını, ilk aşamada 228 konut ve 15 ahırın ağır hasarlı olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Yerlikaya, İzmir için son 10 günde çıkan tüm yangınların kontrol altına alındığı bilgisini de açıklamasına ekledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da İzmir'in Ödemiş ilçesinde hasar tespit çalışmalarına katıldı. "Yaptığımız incelemeler sonucunda Bilecik, Manisa, İzmir, Aydın, Antalya, Hatay, Adana ve Isparta'da, sekiz ilimizde çıkan yangınlardan etkilenen toplam bina sayısı 1168'e ulaşmıştır." dedi:

"Bu kapsamda İzmir'de Bornova, Buca, Çeşme, Ödemiş, Gaziemir ve Seferihisar ilçelerimizde de orman yangınları sebebiyle hasarlar meydana gelmiş ve etkilenen 13 mahallemizde 619 binada 713 bağımsız birim incelenmiştir. İçerisinde 282 ev ve iş yerinin bulunduğu 254 binamız, İzmir genelinde yangın sebebiyle yıkık veya ağır hasarlı olduğunun tespiti yapılmıştır."

Kurum, Bilecik'te de 133 ev ve iş yerinin yıkık veya ağır hasarlı olduğu; Adana, Hatay ve Manisa'da yangınlarda 24 binada ağır hasar gördüğü bilgisini paylaştı.

İletişim Başkanlığı da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu yıl şu ana kadar 1351'i ormanlık alanda, 1830'u orman dışı alanda olmak üzere toplam 3 bin 181 yangın çıktığını belirtti. "Yangınların yüzde 25'i sadece son 10 günde meydana gelmiştir. Son 10 gündeki 761 yangının 761'i de kontrol altına alınmıştır." ifadelerini kullandı.
 

Bir yanıt yazın

Yanıt yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.