Terörden turizme: Taliban'ın 'rehine' temalı videoları turizm reklamına dönüştü

Terörden turizme: Taliban'ın 'rehine' temalı videoları turizm reklamına dönüştü
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Bir tur acentesi tarafından hazırlanan ve Taliban bağlantılı hesaplar tarafından sosyal medyada paylaşılan kara mizah içerikli videolar insanları Afganistan'a seyahat etmeye teşvik ediyor.

Ayrıntıları Euronews Türkçe yayınından alıntılayarak aktarıyoruz:

Elleri arkadan bağlı ve başları siyah plastik torbalarla örtülü görünen iki adam diz çökmüş haldeyken, üzerlerindeki silahlı kişiler kameraya bakarak tüyler ürpertici bir talepte bulunuyor.

“Çav İtalya. İki vatandaşınızın güvenli bir şekilde İtalya’ya dönmesini istiyorsanız, bize bitcoin ile 5 milyar dolar göndermelisiniz,” diyor tüfekli adamlar. Video, Taliban bağlantılı birçok hesap da dahil olmak üzere X platformunda yaygın şekilde paylaşıldı.

Sözde rehine videosu, rehin alanların siyah torbaları çıkararak gülümseyen iki genç adamı göstermesi, baş parmaklarını kaldırmaları ve “Afganistan’a hoş geldiniz!” demeleriyle sona eriyor.

Aslında bir turizm acentesi tarafından hazırlanan bu 30 saniyelik tanıtım videosunda, ziyaretçiler Afgan ev sahipleriyle birlikte toplulukları geziyor, çocuklarla oynuyor, doğayı fotoğraflıyor, yerel yemekleri tadıyor ve pazarda kıyafet deniyor.

Raza Afghanistan tarafından hazırlanan önceki video da benzer bir şablonu izliyor. Ancak sözde kurbanların ABD’li turistler olduğu ortaya çıkmadan önce, “Amerika’ya Mesaj” tehdidinde bulunuluyor. Ardından gelen montajda ise ülke turunun tadını çıkardıkları görülüyor.

Videoda, adamlar ABD yapımı bir saldırı tüfeğini incelerken, emniyet mandalının açık olmasına gülerken, büyük karpuzlar yerken ve Afgan ev sahipleri bir tank silahının namlusunda barfiks çekerken görüntüleniyor.

Sosyal medyada paylaşılan bu gösteriler, 2002 yılında Pakistan’da ABD’li gazeteci Daniel Pearl’ün başının kesilmesi ve 2014’te Suriye’de sözde İslam devleti grubu tarafından ABD’li muhabir James Foley’nin benzer şekilde infaz edilmesi gibi rehine infaz videolarını akıllara getiriyor.

Raza Afghanistan’ın X platformundaki videolarına gelen tepkiler ise “harika tanıtım ve benzersiz konsept” övgüsünden, görüntülerde kadınların yer almaması ve kadın ile kız çocuklarının haklarının bu denli kısıtlandığı bir ülkeyi ziyaret etmek istememe eleştirilerine kadar çeşitlilik gösteriyor.

Tur acentesinin kurucusu Yosaf Aryubi, Instagram’da kısa süre önce yaptığı bir paylaşımda klişelere nasıl meydan okumak istediğini anlattı ve “hiçbir hükümetle bağlantısı olmadığını” vurguladı.

ABD’de büyüyen ve zamanını Kaliforniya ile Kabil arasında harcayan 28 yaşındaki Aryubi, “Medya ve Hollywood'un Afganistan dağlarını ve onları koruyanları acımasız ve kötü olarak resmettiğini fark ediyorsunuz,” diye yazdı.

“20 yıllık işgal dönemi nedeniyle çok seyahat edemediğim bu ülkedeki deneyimlerimi paylaşmak benim için büyük bir nimet.”

Taliban gözünü turizm patlamasına dikti

Afganistan’ın kontrolünü ele geçirmesinin üzerinden yaklaşık dört yıl geçerken, Taliban ülkeye turist çekmek ve hızla büyüyen bu sektörün gelirini artırmak konusunda giderek daha istekli hale geliyor.

Ancak Taliban’ın kadınlara ve kız çocuklarına yönelik kısıtlamaları nedeniyle Afganistan, küresel arenada yalnız kaldı ve 41 milyonluk nüfusunun büyük çoğunluğu yoksulluk içinde yaşamaya devam ediyor. Yabancı yatırım çekmekte zorlanan hükümet için turizm hâlâ önemli bir potansiyel taşıyor.

Turizm Bakan Yardımcısı Qudratullah Jamal geçen ay verdiği röportajda, “Afgan halkı sıcak kanlı ve misafirperverdir, diğer ülkelerden gelen turistleri ağırlamaktan ve onlarla iletişim kurmaktan mutluluk duyuyorlar,” dedi.

“Turizm bir ülkeye birçok fayda sağlar. Biz de bu faydaları göz önünde bulundurarak, ulusumuzun turizmden tam anlamıyla yararlanmasını hedefliyoruz,” diye ekledi.

Afganlar Afganistan’ın Kabil şehrindeki yenilenen Darul Aman Sarayı’nda selfie çekiyor.

Afganlar Afganistan’ın Kabil şehrindeki yenilenen Darul Aman Sarayı’nda selfie çekiyor.AP

Turizm bakanlığına göre, geçen yıl yaklaşık 9 bin yabancı turist Afganistan'ı ziyaret ederken, bu yılın ilk üç ayında yaklaşık 3 bin kişi geldi.

Kırk yıldır neredeyse aralıksız süren çatışmalar neredeyse tüm turistleri yüksek dağları, derin geçitleri ve binlerce yıllık tarihi olan bu kara ülkesinden uzak tuttu.

Taliban'ın Ağustos 2021'de ABD destekli hükümeti devirmesi dünyayı şaşkına çevirdi ve binlerce Afgan'ın kaçmasına neden oldu.

Daha önce sık sık yaşanan bombalama ve intihar saldırıları nedeniyle akan kan büyük ölçüde durmuş olsa da, yabancıların kaçırılması ve alıkonulması gibi tek tük saldırılar devam ediyor.

İslam devleti silahlı saldırganları, 2001 yılında Taliban tarafından kayalıklara oyulmuş asırlık dev Buda'ların havaya uçurulduğu ülkenin başlıca turistik yerlerinden biri olan Bamiyan'da Mayıs 2024'te düzenledikleri saldırıda aralarında üç İspanyol turistin de bulunduğu altı kişiyi öldürdü.

Bu yılın Şubat ayında Afganistan'da eğitim programları yürüten 70'li yaşlarındaki bir İngiliz çift Taliban tarafından tutuklandı. Nisan ayında bir Taliban içişleri bakanlığı sözcüsü Peter ve Barbie Reynolds'un "küçük bir mesele" nedeniyle soruşturulduğunu ve yakında İslam hukukuna dayalı bir mahkeme kararıyla karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

Bu arada, 2022 yılında Kabil'i ziyaret ederken Taliban tarafından alıkonulan ABD'li turist George Glezmann, iki yıldan fazla bir süre alıkonulduktan sonra Mart ayında serbest bırakıldı.

Bir yanıt yazın

Yanıt yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.