İngiltere'de iş gücü piyasasına yabancı ilgisi 2025'in ilk üç ayında azaldı. Ancak ABD'li iş arayanların ilgisi, Donald Trump'ın ikinci başkanlığının başlangıcına denk gelen bu dönemde önemli ölçüde arttı.
ABD genel olarak ikinci sırada yer alıyor. Uzmanlar bu yükselişi, ABD'den Avrupa'ya potansiyel bir 'beyin göçü' tartışmasının ortasında, Trump'ın güçlü bir ideolojik duruşla karakterize edilen politikalarına bağlıyor.
Mart 2025'e kadar olan üç aylık dönemde İngiltere'de işe alım platformu Indeed üzerinden yapılan iş aramalarının yaklaşık yüzde 3,8'i yurt dışından geldi. Bu oran Eylül 2024'te yüzde 5,7 iken Eylül 2023'teki yüzde 6,3'lük zirvenin oldukça altında. Son rakam aynı zamanda 2019 başından bu yana görülen yüzde 4,2'lik ortalamanın da gerisinde.
Indeed'in kıdemli ekonomisti Jack Kennedy'ye göre bu düşüş, durgun bir iş piyasasının -İngiltere'deki iş ilanları benzer ekonomilere göre daha zayıf seyrediyor- ve daha sıkı göç politikalarının devam eden etkisinin bir kombinasyonunu yansıtıyor olabilir.
İngiltere'de iş arayan yabancılar arasında ABD ikinci sırada
Ocak ve Mart 2025 arasında İngiltere'deki işlere yönelik yabancı ilgisinde en büyük payı yüzde 11,3 ile Hindistan alırken, onu yüzde 8,5 ile ABD izledi.
ABD'nin ikinci sırayı elde etmesinde bir önceki yıla göre yaşanan artış etkili olmuştur. ABD, bu dönemde yüzde 6,1'den yüzde 8,5'e 2,4 puanlık bir artışla en büyük büyümeyi kaydetti.
Hindistan, 5,2 puanlık en keskin düşüşe rağmen, yabancı ilgisinin önde gelen kaynağı olarak en üst sıradaki yerini korudu.
Uzmanlar: Avrupa'daki işlere ilgi Trump politikalarıyla bağlantılı
Akademisyenler beyin göçünü Trump dönemi politikalarına bağlıyor. University College London'dan (UCL) Dr. Michael Plouffe Euronews'e yaptığı açıklamada, "Yönetimin politikaları ile Amerikalılar için göç ve denizaşırı istihdama olan ilgi arasında bir bağlantı var gibi görünüyor," dedi. Plouffe, federal araştırma fonlarındaki dramatik kesintilerin araştırmacıları istikrarlı fon için başka yerlere bakmaya yönelteceğini belirtti.
Sheffield Üniversitesi'nde ABD siyaseti araştırmacısı olan Dr. Katie Pruszynski'ye göre, ilk çeyrekte Amerikalıların İngiltere ve AB'de istihdama olan ilgisindeki artış, "muhtemelen ikinci Trump yönetiminin ortaya çıkardığı siyasi ve sosyal çalkantılardan kaynaklanan faktörlerin bir kombinasyonunun sonucu."
İngiltere ve AB, Amerikalılar için cazip bir seçenek
Euronews'e konuşan Parusel, "İngiltere ile ortak dil ve önemli kültürel örtüşmeler bu ülkeyi cazip kılıyor," dedi.
İsveç Avrupa Politika Çalışmaları Enstitüsü'nde (SIEPS) kıdemli araştırmacı olan Bernd Parusel, birçok araştırmacının işini kaybetme riski altında olduğunu ve diğerlerinin de çalışmalarına siyasi müdahaleden korktuğunu belirtti.
"Buna paralel olarak, Trump yönetiminin 'hükümet verimliliği' politikasının bir sonucu olarak yüksek eğitimli, deneyimli kamu sektörü çalışanları işten çıkarılıyor. Bu durum Amerika Birleşik Devletleri'nden beyin göçüne neden olabilir," dedi.
Parusel, Avrupa'daki göçmenlik kurallarının burada çalışmak isteyen ABD vatandaşları için muhtemelen büyük bir engel olmadığını belirtti. "Birçok Avrupa ülkesinin ABD'li işçiler için başka avantajları da var," diye ekledi. Bunlar arasında ABD'ye kıyasla daha düşük yaşam maliyeti ve ücretsiz sosyal yardımlar yer alıyor.
Avrupa'nın bu tür araştırmacılara ve çalışanlara güçlü bir talebi olduğunu ve AB'deki hemen hemen tüm ülkelerin yetenekleri çekmeye çalıştığını vurguladı.
Nature dergisinin 1.600'den fazla katılımcıyla yaptığı ankete göre, ABD'li bilim insanlarının yüzde 75'i ülkeyi terk etmeyi düşündüklerini ve birçoğunun Avrupa ve Kanada'daki iş fırsatlarını araştırdığını söyledi.
Yüksek maaşlı mesleklere yönelik ilgide düşüş
İngiltere'de iş gücü piyasasına yönelik yabancı ilgisindeki düşüş en çok mühendislik, teknoloji ve sağlık gibi yüksek maaşlı sektörlerde dikkat çekiyor. Bu pozisyonların İngiltere'nin vasıflı işçi vizeleri için belirlediği yeni maaş eşiğini karşılama olasılığı daha yüksek, ancak bu pozisyonlara olan ilgi yine de düşmüştür.
Ancak bu eğilim genel yabancı ilgisini yansıtıyor ve özellikle ABD için geçerli değil.
Elektrik mühendisliği ve yazılım geliştirme, 2025'in ilk çeyreğinde her biri yüzde 3,9 puan (pp) düşerek yıllık bazda en büyük düşüşleri yaşamıştır. Buna rağmen, denizaşırı ilginin sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 22'yi bulmasıyla güçlü bir yabancı ilgisi çekmeye devam etmektedirler.
Yabancıların ilgisinde hâlâ önemli bir paya sahip olan BT operasyonları, kimya mühendisliği ve inşaat mühendisliğinde de yıllık değişim 2,5 puanın üzerinde gerçekleşti.
Hemşirelik (-3,6 puan), kişisel bakım ve evde sağlık (-1,4 puan) ve doktorlar ve cerrahlar (-1,4 puan) bu dönemde bir önceki yıla göre en fazla düşüş gösteren diğer meslekler arasında yer aldı. Yine de her biri yabancıların ilgisinde yüzde 12'nin üzerinde güçlü bir paya sahip olmaya devam etti.
Indeed'den Kennedy Euronews'e yaptığı açıklamada, "İngiltere'deki yüksek vasıflı pozisyonlara olan ilginin azalması, ülkenin uluslararası iş gücü talebinin görece zayıflığını yansıtıyor," dedi.
Sağlık ve Sosyal Bakım vizeleri için uygunluk koşullarının sıkılaştırılmasının, sağlık sektörü rollerine yönelik yabancı ilgisini önemli ölçüde etkilemiş olabileceğini belirtti.
KAYNAK: Euronews.com